МОЗ збільшив перерву між двома щепленнями CoviShield до 90 днів
Getty Images

За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоров'я збільшило інтервал між щепленнями препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів.

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Враховуючи позицію НТГЕІ та результати міжнародних досліджень, оперативним штабом МОЗ було прийнято рішення, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцині від Oxford/AstraZeneca, доцільно збільшити початковий інтервал між дозами. Це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4-12 тижнів», — пояснив Ляшко.

Медики почали міркувати над збільшенням «паузи» після того, як 6 березня 2021 року в журналі The Lancet була оприлюднена інформація щодо ефективності однодозної схеми вакцинації з введенням другої, ревакцинальної, дози через 12 тижнів.

Раніше уряд Великобританії зробив висновки із проміжних результатів чотирьох контрольованих досліджень у Бразилії, Південній Африці та Великобританії.

Аби досягти найбільшої користі для здоров’я, британський уряд перейшов до введення якомога більшої кількості перших доз. Другі дози відкладають на строк до 12 тижнів після введення першої.

За словами Ляшка, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становила 76,0% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням.

Зі стратегією імунізації з більшим інтервалом ефективність вакцини була значно вищою: 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

За результатами цього дослідження збільшити до 12 тижнів інтервали між першою та другою дозою рекомендували своїм міністерствам експерти Канади, Німеччини і Франції.

За словами Ляшка, аби впровадити цю рекомендацію, МОЗ дещо змінить підходи до вакцинації на перших етапах.

17 березня буде селекторна нарада міністерства з регіонами, аби пояснити деталі впровадження рекомендації.

В Україні перша людина отримала другу дозу CoviShield

Першою дозою від COVID-19 щепили вже майже 72 тисячі людей.

За минулу добу, 16 березня, в Україні 9 840 осіб отримали першу дозу щеплення проти коронавірусу. Одна людина отримала другу дозу препарату, тобто завершила вакцинацію, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Всього від початку кампанії вакцинували 71 923 українця.

Нині в Україні вакцинують лише першу пріоритетну групу — медпрацівників і військових. Водночас із одного відкритого флакона вакцину можуть отримати 10 людей. Після відкриття флакон не може зберігатися довше за 6 годин. Тому в МОЗ дозволили вакцинуватися громадським, релігійним і культурним діячам залишками вакцини та проводити публічні вакцинації — «щоб популяризувати щеплення і підняти довіру людей».

16 березня від коронавірусу вакцинувалися:

  • глава УГКЦ Блаженнійший Святослав Шевчук;
  • насельник Михайлівського золотоверхого монастиря ПЦУ архімандрит Лаврентій (Живчик);
  • головний равин Києва Йонатан Маркович;
  • представники Федерації єврейських організацій в Києві Леонід Барац і Борис Стругацький;
  • керівник відділу з питань релігій секретаріату Кабміну Андрій Юраш.

Їхнє щеплення транслювали у прямому ефірі.

Німецькі лікарі припускають, що побічний ефект від AstraZeneca найчастіше вражає молодих жінок