Можливий новий «Курск». У Середземному морі НАТО шукає підводний човен «Ростов-на-Дону»
ЧФ РФ

Вже кілька днів поспіль Військово-Морські сили США, Ізраїлю та країн НАТО шукають російський підводний човен Б-237 «Ростов-на-Дону» у східному Середземномор’ї. Не виключено, що на субмарині сталася аварія.

«Кілька днів тому підводний човен зник з екранів систем управління і контролю. Це питання викликає заклопотаність у ВМС США, особливо в зв’язку зі здатністю російського підводного човна збирати конфіденційну інформацію», — повідомило видання News Israel.

Окрім можливості збору розвідданих, російська субмарина, що входить до складу Чорноморського флоту РФ, озброєна крилатими ракетами «Калібр».

«Ростов-на-Дону», що налічує 52 члени екіпажу, увійшов до Середземного моря 7 березня через протоку Гібралтар.

ВМС США розгорнули сили союзників для пошуку пропажі. Напередодні американські військові опублікували повідомлення про те, що разом з ізраїльтянами проведуть спільне морське патрулювання в Середземному морі.

Сили НАТО вже три тижні стежать за російською субмариною в рамках небаченої за розмахом операції. «Подібного за масштабом розгортання кораблів США, Канади, Великобританії, Франції, Італії, Греції ще не було. І навіть якщо немає офіційних заяв, операція, схоже, має подати Кремлю чіткий сигнал», — пише італійське видання Le Republica.

У Середземному морі в повітря підняли американські літаки Р-8А Poseidon.

Офіційна влада Росії зберігає мовчання з приводу зникнення «Ростова-на-Дону». Російські ЗМІ просувають версію про те, що субмарина нібито майстерно «пішла від стеження НАТО». Голова Санкт-Петербурзького клубу моряків-підводників Ігор Курдін в коментарі російському виданнню «Фонтанка» назвав подію «нормальною практикою». За його словами, «зникнення» субмарини під пильною увагою західних сил можна розцінювати як «подарунок до дня моряка-підводника», який відзначається 19 березня.

Однак імовірна і версія з аварією. На тлі повідомлень про зникнення субмарини через Босфорську протоку до Середземного моря терміново зайшло російське рятувальне судно ЧФ РФ «Сергій Балк». Воно призначене для гасіння пожеж і буксирування зламаних кораблів.

У класифікації НАТО субмарина Б-237 «Ростов-на-Дону» проходить як Improved Kilo, а в Росії цей тип більш відомий як «Варшавянка». У 2015 році підводний човен брав участь в бойових діях в Сирії, завдавши удари ракетами по позиціях терористичної організації ІД. Минулого року «Ростов-на-Дону» пройшов плановий ремонт в Кронштадті.

12 серпня 2000 року у Баренцевому морі затонув російський атомний підводний човен «Курск». Усі 118 членів екіпажу, що знаходилися на борту, загинули.

Чотири кораблі НАТО зайшли в Одеський порт