«Можливо, я навіть поб'ю їх втретє». Трамп натякнув на участь в нових виборах президента США
Getty Images

45-й президент США Дональд Трамп, який залишив свій пост 20 січня, натякнув, що балотуватиметься на новий строк в 2024 році. Про це Трамп заявив на конференції американських консерваторів CPAC.

Трамп використав свою першу промову після президентства, щоб вкотре заявити про «сфальсифіковані» вибори в 2020 році.

Трамп вийшов на сцену під бурхливі овації сотень прихильників, серед яких було лише декілька людей у масках. Це виглядало небезпечно на тлі коронавірусу, зазначає The Guardian.

Експрезидент вперше висловився після двох місяців мовчання в соцмережах — його акаунти забанили Facebook і Twitter за запальні коментарі — й лише декількох телевізійних інтерв'ю.

Трамп чітко дав зрозуміти, що має намір залишатися в політиці, і заявив: «Я сьогодні перед вами, щоб заявити, що неймовірна подорож, яку ми розпочали разом чотири роки тому, ще далеко не закінчена».

Про результати виборів

У своєму виступі 74-річний Трамп повторив свої твердження, що в листопаді він програв президентські вибори демократу Джо Байдену через фальсифікації на виборах (Трамп так і не визнав підсумки виборів). «Взагалі-то, ви знаєте, вони тільки що втратили Білий дім. Але хто знає, хто знає? Можливо, я навіть поб'ю їх в третій раз» — сказав Трамп.

Ймовірно, під «третім разом» він мав на увазі намір балотуватися на президентських виборах 2024 року.

Трамп розкритикував суддів за те, що вони не мали «мужності» втручатися. Він чітко дав зрозуміти, що досі не визнає законності перемоги Байдена.

У нас дуже поганий і корумпований виборчий процес, який потрібно негайно виправити. Ці вибори були сфальсифікованими, і Верховний суд та інші суди не хотіли з цим нічого робити

45-й президент два місяці брехливо стверджував, що вибори в листопаді минулого року були вкрадені. Це завершилося заворушеннями його прихильників в Капітолії США 6 січня.

Фактично Байден переміг із перевагою в 7 млн голосів, і державні чиновники, суди та генпрокурор не виявили значних порушень.

Про долю Республіканської партії

Трамп пообіцяв: «Я хочу, щоб ви знали, що я буду продовжувати битися поруч з вами», але чітко заявив, що зробить це як лідер Республіканської партії. «Я не створюю нову партію. Це була фейкова новина», — додав політик.

Колишній президент каже, що створення нової партії розділить голоси республіканців і не дозволить виграти. «У нас є Республіканська партія. Вона об'єднається і стане сильніше, ніж будь-коли», — заявив Трамп.

Незважаючи на нещодавнє двопартійне голосування на суді щодо імпічменту, де він уникнув засудження, Трамп стверджує, що Республіканська партія «єдина». «Єдиний поділ полягає між кількістю політичних хакерів у штаті Вашингтон, округ Колумбія, і всіма іншими по всій країні».

Він закликав до «чистки» республіканців-критиків Трампа, які проголосували за його імпічмент, в тому числі «підбурювача» Ліз Чейні, республіканця № 3 в Палаті представників.

Трамп заявив, що підтримає «розумних і жорстких» республіканських лідерів.

Про політику Байдена

У своїй промові, яка тривала близько 90 хвилин, Трамп зупинився на звичних для нього «правих» темах проти імміграції й перетину мігрантами американсько-мексиканського кордону.

Експрезидент розкритикував адміністрацію Байдена, яка скасувала рішення Трампа з питань міграції та безпеки на кордонах країни.

Трамп, який розпочав свою першу кампанію на посаду президента в червні 2015 року з расистських заяв про мексиканських іммігрантів та необхідність прикордонної стіни, люто засудив Байдена.

Трамп бездоказово зазначив, що дії Байдена «запустили нову кризу на південному кордоні США, спровокувавши кризу молодіжної міграції».

«Ми всі знали, що адміністрація Байдена буде поганою, але ніхто з нас навіть не уявляв, наскільки поганими вони будуть і як далеко вліво підуть», — заявив Трамп. За його словами, це призвело до «найкатастрофічнішого першого місяця, аніж у будь-якого президента в сучасній історії».

Він додав: «Радикальна імміграційна політика Байдена не просто незаконна — вона аморальна, безсердечна і є зрадою основним цінностям нашої держави».

Трамп закликав Байдена відновити роботу шкіл, незважаючи на постійні побоювання на тему безпеки через пандемію коронавірусу.

Колишній президент також послався на свою націоналістичну програму «Америка перша за все» й наполягав: «Ми віримо у протистояння Китаю, припинення аутсорсингу, повернення наших заводів і ланцюгів поставок і забезпечення того, щоб Америка, а не Китай, домінувала в майбутньому».

Він також розкритикував трансгендерних спортсменів, які «руйнують жіночий спорт».

Трамп завершив промову дражнилкою щодо своїх майбутніх амбіцій: «З вашою допомогою ми повернемо Палату, ми виграємо у Сенаті, а потім президент від Республіканської партії тріумфально повернеться до Білого дому. І мені цікаво, хто це буде. Хто, хто, хто це буде? Цікаво».

Різні думки серед республіканців

Настрій на конференції, яка розпочалась у четвер, був надзвичайно прихильним до Трампа. Серед спікерів були лояльні до нього політики, серед яких сенатор від Техасу Тед Круз та син експрезидента Дональд Трамп-молодший.

Попри розмови про єдність партії, на конференції не було колишнього віцепрезидента Майка Пенса, лідера меншості Сенату Мітча Макконнелла та інших провідних республіканців.

Білл Кассіді, республіканський сенатор від Луїзіани, наполягав на тому, що CPAC не представляє всієї Республіканської партії. «Якщо ми плануємо перемогти на [проміжних виборах] у 2022 році та [на президентських виборах] у 2024 році, ми повинні слухати виборців, не лише тих, хто справді любить президента Трампа, але й тих, хто, можливо, менш впевнений. Якщо ми обожнюємо одну людину, ми програємо. І це видно з останніх виборів» — сказав він програмі CNN про стан союзу.

Трамп пояснив, чому він не хоче повертатися в Twitter