Можна розслабитись. Астероїд, який вважали небезпечним, не зіткнеться з Землею у найближчі сто років

Спеціалісти NASA дійшли висновку, що у найближчі сто років Землі не загрожує зіткнення з великим астероїдом, який раніше вважали небезпечним.

Йдеться про астероїд, який виявили 30 січня 2004 року. Спочатку йому дали ім’я 2004 BL86, а пізніше назвали Апофіс — на честь змія з давньоєгипетської міфології, що уособлює хаос та зло.

Після відкриття вчені назвали Апофіс одним з найнебезпечніших астероїдів для людства. Від має діаметр близько 325 метрів і входить до так званої групи Аполлона. Саме з неї був знаменитий челябінський метеорит, що впав на території Росії в лютому 2013 року.

В NASA прогнозували, що астероїд Апофіс небезпечно зблизиться із Землею у 2029 і 2036 роках. Згодом прогноз скорегували і ймовірний «кінець світу» пересунули на 2068-й.

А тепер і зіткнення у 2068 році вчені називають неможливим.

«Зіткнення у 2068 році більше не виглядає можливим. Наші розрахунки показують, що такої загрози немає на найближчі сто років», — заявляє Девід Фарноккіа, співробітник центру вивчення навколоземних об'єктів NASA.

5 березня 2021 року Апофіс пролетів на відстані 17 млн км від Землі. Це зближення дало астрономам можливість вивчити орбіту астероїда і переглянути прогноз ймовірності зіткнення з Землею. Траєкторію Апофісу вони показали за допомогою анімації:

Чергове зближення з Землею очікується 13 квітня 2029 року — він пролетить у 32 тис. км від Землі і буде видимим  неозброєним оком у східній півкулі нашої планети.

Не просто каміння. П'ять фактів про астероїди