Можуть копати, можуть не копати. В Данії хочуть вирити з землі 11 млн вбитих норок
Pixabay

Проблема мутації коронавірусу і знищення норок зібрала спеціальну сесію парламенту Данії. Данська опозиційна партія закликала владу відкопати норок, яких вбили та масово поховали через побоювання інфікувати людей мутованим штамом коронавірусу.

Після виявлення нового штаму коронавірусу в країні вбили 11 з 17 млн тварин. Це завдало невиправного збитку данській хутряній індустрії  найбільшій в ЄС. Всього в Данії близько 1,1 тис. норкових ферм, у цій індустрії працює близько 6000 людей. А щорічний прибуток від експорту хутра становив $800 млн. Влада поки не повідомила, як компенсуватиме втрати виробників.

До того ж заговорили про екологічні наслідки поспішного знищення норок, пише ВВС.

Занепокоєння викликають місця двох масових поховань. Одне з них розташоване неподалік від озера, інше біля джерела питної води. Юридичні експерти заявили, що уряд вдався до масового знищення тварин, не маючи даних про те, як це вплине на довкілля.

Уряд визнав, що знищення норок провели погано.

Попередній аграрний міністр минулого тижня пішов у відставку. Новий міністр сільського господарства Расмус Прен заявив, що підтримує ідею ексгумації та спалення норок.

Депутат від Соціалістичної народної партії Сигна Мунк заявила на спеціальній сесії парламента, що поховання норок — це бомба уповільненої дії для довкілля, і їх необхідно прибрати. Опозиційна партія «Венстре» вважає, що норок треба відкопати та помістити у контейнери з перегноєм.

Міністр з питань довкілля Леа Вермелін визнала, що рішення про масове поховання тварин було помилковим, безпечніше для довкілля було спалити їх, але через поширення коронавірусу на фермах треба було діяти негайно.