Фотоісторія. Мрія «повітряних піратів»: Емпайр-Стейт-Білдінг виповнилося 90 років
Getty Images

Емпайр-Стейт-Білдінг — хмарочос висотою 381 м (448 м з антеною). Має він 102 поверхи. Емпайр-Стейт-Білдінг став першою будівлею у світі, яка мала понад 100 поверхів.

Будівля височіє в окрузі Мангеттен міста Нью-Йорка в Штатах.

Хмарочосу виповнилося 90 років. На тлі пандемії коронавірусу святкові заходи були скромними. Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо під час невеликої церемонії включив підсвічування будівлі.

Висотна гонка

Будівництво хмарочоса стало частиною висотної гонки в Нью-Йорку того часу. Два інших проєкти, що брали участь у цій гонці — Уол Стріт 40 та Крайслер Білдінг — були на стадії реалізації, коли Емпайр-Стейт-Білдінг тільки починав будуватися.

Кожен із проєктів-суперників тримав титул найвищої будівлі протягом декількох місяців, поки Емпайр-Стейт-Білдінг не перевершив їх усіх.

Будівництво

Нова будівля отримала свою назву від повсякденного найменування американського штату Нью-Йорк, який називають «Імперський штат». Назву вежі можна також перекласти як «Будинок Імперії».

Емпайр Стейт-Білдінг побудований на місці, де з 1860 року знаходився центр для місцевої знаті. У 1929 році компанія Empire State Inc. придбала цю ділянку та розробила план висотки.

Збудована вона на гроші Джона Рокфеллера-молодшого.

Getty Images

Будівництво Емпайр-Стейт-Білдінг, на передньому плані — Мармурова колегіальна церква, Нью-Йорк.

Дизайн Емпайр-Стейт-Білдінг змінювався п’ятнадцять разів, аж поки архітектори не передбачили хмарочос як найвищу будівлю в світі.

Будівництво розпочалося 17 березня 1930 року, а будівля відкрилася через тринадцять з половиною місяців, 1 травня 1931 року.

Будівлю звели на двоповерховому фундаменті для більшої стійкості. Вона підтримується сталевою конструкцією вагою в 54 400 тонн. На будівництво витратили 10 млн цеглин і 700 км кабелю.

На будівництві працювали 3400 робітників, переважно емігранти з Європи. А ще — кілька сотень будівельників-монтажників сталевих конструкцій з племені могавків, багато з яких приїхали на будівництво з резервації Канаваке біля Монреаля.

Відкриття

Офіційне відкриття відбулося 1 травня 1931 року, коли президент США Герберт Гувер включив освітлення будівлі, натиснувши на кнопку в Вашингтоні. Вже наступного року першим використанням освітлення на верхівці будівлі було святкування перемоги Рузвельта над Гувером в президентській гонці в листопаді 1932 року.

Getty Images

Церемонія відкриття, у якій брали участь президент Гувер, Альфред Сміт, президент корпорації The Empire State, його двоп’ятирічні онуки, губернатор Рузвельт та інші визначні особи. Діти перерізали стрічку.

Знімки фотографа Льюїса Вікеса Хайна є важливими історичними джерелами, що зафіксували етапи будівництва будинку. А ще вони відображали життя і умови праці робітників того часу.

Getty Images

Вид на Емпайр-Стейт-Білдінг, верхній ярус все ще будується, Мангеттен, Нью-Йорк.

Наприклад, фото монтажника, що сидить на сталевий балці, є символом тієї епохи, а також одним з найвідоміших образів, пов'язаних з Емпайр-Стейт-Білдінг.

Getty Images

Натовп на відкритті біля входу до Емпайр Стейт Білдінг.

Дирижаблі

На початку експлуатації будівлі її шпиль хотіли використовувати як причальну щоглу для дирижаблів. 102-й поверх був причальною платформою для підйому на дирижабль.

Однак ідею повітряного терміналу визнали невдалою через сильні і нестабільні повітряні потоки нагорі будівлі. Вони робили причалювання дуже складним, і після першої спроби стало зрозуміло, що це утопічна ідея.

Навіть якби капітан дирижабля зорієнтувався між шпилями прилеглих хмарочосів, його екіпаж мав би викинути трохи баласту, тобто злити воду на вулиці знизу, щоб зберегти стійкість. А ще треба було прив’язати ніс судна до шпиля.

15 вересня 1931 року невеликий комерційний дирижабль ВМС США облетів 25 разів довкола будинку при швидкості вітру 72 км/год. Але так і не пришвартувався: його баласт розлився, і корабель розхитали непередбачувані вихори.

Жоден цепелін так і не причалив до будівлі.

У 1952 році на місці терміналу розмістили телекомунікаційне обладнання.

Згодом цю ідею все-таки кінематографічно втілили у фільмі «Небесний капітан і світ майбутнього». Там показали висадкц пасажирів із цепеліна на Емпайр-Стейт-Білдінг.

Статус

Відтоді протягом 41 року Емпайр-Стейт-Білдінг був найвищою будівлею у світі. У 1972 році північна вежа Всесвітнього торгового центру обігнала хмарочос за висотою і стала найвищою будівлею у світі. Після руйнування веж Всесвітнього торгового центру в результаті теракту 11 вересня 2001 року Емпайр-Стейт-Білдінг став найвищою будівлею в Нью-Йорку і третьою за висотою у США після Вілліс Тауера і вежі Трампа в Чикаго.

Getty Images

Ексгубернатор Альфред Сміт, губернатор Франклін Рузвельт та інші посадовці на вершині Емпайр-Стейт-Білдінг дивляться на панораму Нью-Йорка.

Як хмарочос використовують

Незважаючи на сприятливий розголос, пов’язаний із будівництвом будівлі, через Велику депресію та Другу світову війну її власники не отримували прибутку до початку 1950-х.

Архітектура будівлі, висота та оглядові майданчики в стилі арт-деко зробили її популярною визначною пам'яткою. Близько чотирьох мільйонів туристів з усього світу щорічно відвідують обсерваторії на 86-му та 102-му поверхах будівлі. Третю криту обсерваторію на 80-му поверсі відкрили в 2019 році.

Зараз вершину Емпайр Стейт Білдінг як базу для своїх передавачів використовують практично всі теле- і радіостанції Нью-Йорка.

Цікаві факти

28 липня 1945 року бомбардувальник ВПС США B-25 в густому тумані врізався в північний фасад будівлі між 79 і 80 поверхами. Через інцидент загинули 14 осіб. Бетті Лу Олівер вижила після падіння в ліфті з висоти 75 поверху — це досягнення потрапило у Книгу Гіннеса.

Американська культурна ікона

Емпайр-Стейт-Білдінг зняли у понад 250 телешоу та фільмах з часу виходу фільму «Кінг Конг» у 1933 році. Розміри будівлі стали глобальним стандартом, коли описують висоту та довжину інших конструкцій.

У 1986 році Емпайр-Стейт-Білдінг внесли до списку пам'яток архітектури національного значення США.

Getty Images

Учасники церемоній відкриття Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку, 1 травня 1931 р.

У кінематографі

У 1933 році на екрани вийшов кінофільм «Кінг-Конг», в якому саме на даху Емпайр-Стейт-Білдінг відбувалося бій з гігантською горилою, яку зверху атакували численні літаки. У 1983 році, в рамках святкування 50-річчя цього фільму, на вершину будівлі встановили надувного Кінг-Конга в натуральну величину. У 2005 році зняли рімейк культової картини 30-х років, в якому фінальна сцена також відбувається на хмарочосі.

У 1964 році вийшов документальний фільм Енді Воргола «Імперія». Стрічка тривалістю вісім годин і п’ять хвилин знята єдиним дублем, без монтажної склейки і є фіксованим планом, що спрямований на Емпайр-стейт-Білдінг.

У фільмі «Персі Джексон та Викрадач блискавок» режисера та продюсера Кріса Коламбуса Емпайр-Стейт-Білдінг є одночасно Олімпом. Там же відбувається битва між Персі Джексон та Лукою Кастелланом — сином Гермеса, що викрав блискавки у Зевса.

Будівля також присутня і у низці фільмів-катастроф, наприклад, у «Армагеддоні» режисера Майкла Бея.

У фільмі «День незалежності» Роланда Еммеріха в Емпайр-Стейт-Білдінг потрапляє струмінь розпеченої плазми з інопланетного космічного корабля, що знищує не тільки будівлю, а й весь Нью-Йорк та інші великі міста.

У фільмі «Знання» (2009) кінорежисера Алекса Проякса сонячний спалах знищує Нью-Йорк і Емпайр-Стейт-Білдінг в тому числі.

У фільмі-катастрофі «Післязавтра» режисера Роланда Еммеріха у Емпайр-Стейт-Білдінг під час миттєвого зниження температури руйнується скло вікон, сама будівля замерзає.

У науково-популярному фільмі «Життя після людей» покинутий людьми Емпайр-Стейт-Білдінг руйнується через підтоплення фундаменту.

Список картин, в яких з'являється хмарочос, ведуть на офіційному веб-сайті будівлі.

Сподобалася історія? Підпишіться на наш FB і Telegram!

50 тис. американців закликали у петиції Джил Байден відновити сад Білого дому