Мустафа Джемілєв отримав звання Героя України

Президент Володимир Зеленський присвоїв ексголові Меджлісу кримськотатарського народу та нардепу Мустафі Джемілєву звання «Герой України».

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Найвищу державну нагороду Джемілєв отримав за становлення та розбудову незалежної України, а також за відстоювання прав кримськотатарського народу. Також Зеленський привітав нардепа з 80-річним ювілеєм.

«Подякував за захист свободи України й кримськотатарського народу та відзначив званням Героя України. Сильна, достойна, смілива людина. Життя, присвячене захисту волі народів. Побажав того, чого бажаємо ми всі: перемоги України та свободи для всіх частин нашої держави. І робимо все, щоб наблизити звільнення Криму», — наголосив Зеленський.

Мустафа Джемілєв: коротка біографія

Мустафа Джемілєв — багаторічний лідер кримських татар, один із керівників боротьби за їхнє повернення до Криму із сталінського заслання. За свої погляди в СРСР він був виключений з університету та сім разів відправлявся за грати.

У 1991 році Джемілєв повернувся до Криму і був обраний головою Меджлісу кримськотатарського народу, який очолював до 2013 року. Під час анексії Криму він займав позицію недоторканності кордонів України й не визнав псевдореферендум.

Також у 1998 року Джемілєв вперше обрався до Верховної Ради і з того часу залишається народним депутатом.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Військові нагороди України: які бувають і за що ними нагороджують