МВФ може не виділити Україні транш через рішення звільнити Коболєва — Вloomberg

Звільнення урядом глави державної нафтогазової компанії «Нафтогаз України» загрожує ускладненням переговорів про надання міжнародної допомоги в розмірі $5,5 млрд. Про це написало видання Вloomberg.

Журналісти констатують, що кабінет прем'єр-міністра Дениса Шмигаля в середу звільнив Андрія Коболєва, головного виконавчого директора «Нафтогазу» з 2014 року, пославшись на збиток в 19 млрд грн ($684 млн) у минулому році. Гендиректором компанії призначили в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка.

«Несподіваний крок ризикує засмутити західних донорів, в тому числі Міжнародний валютний фонд, які підтримали Коболєва і вже були вражені масовим відходом реформаторів, які покидають адміністрацію президента Володимира Зеленського», — пише Вloomberg.

Автори матеріалу підкреслили, що Коболєв був головним архітектором «капітального ремонту» енергетики й допоміг колишній радянській країні скоротити бюджетний дефіцит. Як підкреслює видання, саме він привів Україну до багатомільярдної перемоги в судовій суперечці проти російського Газпрому в 2018 році.

«Усунутий глава Нафтогазу заявив на Facebook, що не знав про звільнення і не пішов у відставку. Позиція компанії полягає в тому, що цей крок порушує закон, а також більш широкі правила корпоративного управління, про що заявила по телефону прессекретар «Нафтогазу» Альона Осмоловська», — пише Вloomberg.

Держдеп США назвав зміни в «Нафтогазі» порушенням принципів корпоративного управління

У США через зміни в керівництві НАК «Нафтогаз України» заявили, що від дотримання принципів корпоративного управління, прозорість та доброчесність у призначенні персоналу в енергетичному секторі залежить довіра до України.

Про це у Twitter написав речник Державного департаменту США Нед Прайс.

«Повага до корпоративного управління, прозорість та доброчесність при призначенні персоналу в енергетичному секторі — чи то урядові, чи державні підприємства — є ключовим фактором для підтримки довіри до України та її прихильності до реформ» — написав він.

У «Нафтогазі» назвали звільнення Коболєва «юридичною маніпуляцією»