МВС розсекретило документи про репресії та депортації українців у 40-50-х роках ХХ століття

Міністерство внутрішніх справ України скасувало гриф секретності з архівних документів про репресії та депортації українців з Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей у 1940-х та 1950-х роках.

Гриф «Для службового користування» для цих документів знятий, повідомили у відомстві.

Так, розпорядники архівної інформації зобов’язані надавати та оприлюднювати дані щодо репресивних органів. Крім того, інформацію заборонили відносити до категорії службової.

У фондах Галузевого державного архіву зберігаються документи, які стосуються масових депортацій населення з території Західної України, ешелонні списки громадян Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

Ці дані будуть доступні для громадськості, в тому числі їх опублікують на офіційних сайтах.

У 1940-х та 1950-х роках режим СРСР розпочав масово депортувати людей із Західної України.  Протягом цього расу вивези майже 500 тис. українців. Найбільшою стала операція  під назвою «Захід» у 1947 році. Тоді протягом  одного дня вивезли майже 80 тис. українців. Головним завданням радянської влади було послабити визвольний рух на Західній Україні. Виселяли навіть тих, кого лише підозрювали у співпраці з УПА.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Степан Бандера: історія про вбивцю-втікача та фейки КДБ