МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини через втручання у місцеві вибори в Україні

До Міністерства закордонних справ України 26 жовтня запросили посла Угорщини Іштвана Ійдярто та вручили ноту протесту. Про це повідомляє речниця МЗС Катерина Зеленко.

Згідно повідомлення, послу вручили ноту протесту «у зв’язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України 25 жовтня 2020 року».

«Угорському дипломату доведено позицію МЗС щодо неприпустимості виголошення у публічному просторі заяв офіційними особами Угорщини, особливо у день виборів, коли зобов’язує виборча тиша, із закликами до громадян України угорського походження голосувати за «Партію угорців – Товариство угорської культури Закарпаття», — зазначає речниця МЗС.

Згідно з коментарем МЗС, заяви угорських посадовців суперечать виборчому законодавству України, зокрема тим статтям закону про місцеві вибори та Виборчого кодексу, які забороняють участь іноземців у передвиборчій агітації.

Відтак дипломатичне відомство закликало угорську сторону поважати українське законодавство і не втручатися у внутрішні справи України.

«Зі свого боку, українська сторона залишається відкритою до конструктивної співпраці з Угорщиною з усіх питань, що становлять взаємний інтерес, на засадах взаємоповаги і взаєморозуміння», — підсумовується в заяві міністерства.

Причиною заяви стало те, що зранку 25 жовтня, в день місцевих виборів в Україні, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах конкретну партію — «Партію угорців України».

Міністерство закордонних справ України вважає заяву міністра Сійярто «прямим втручанням у внутрішні справи і підступним ударом зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми».

 

Псевдодипломат з Закарпаття намагався перевезти контрабандні цигарки в Угорщину