На 79-му році помер письменник і борець за незалежність Володимир Яворівський
ФБ Юлії Тимошенко

У суботу, 17 квітня, на 79-му році помер громадсько-політичний діяч, борець за незалежність України, письменник Володимир Яворівський.

«Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, Шевченківський лауреат, який на порі становлення нашої Незалежності своїм словом запалював серця мільйонів. … Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Тепер він пішов», — повідомив письменник Василь Шкляр.

 

Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, Шевченківський лауреат, який на порі...

Posted by Василь Шкляр on Friday, April 16, 2021

Володимир Яворівський — один із головних співзасновників Народного Руху України, у 1989 році він очолював Оргкомітет з проведення установчого з’їзду. У 1989–1991 роках — народний депутат СРСР від м. Києва, член Міжрегіональної депутатської групи, до якої входили Борис Єльцин, Андрій Сахаров, Василь Биков, Віталій Коротич, Анатолій Собчак.

«Коли я працював парламентським кореспондентом у Кремлі, а Володимир Яворівський був народним депутатом СРСР, одним з лідерів демократичних сил в українській делегації і одним з перших прихильників української незалежності, що висловлював свої політичні погляди з великих трибун. Це був надихаючий приклад відданості Україні, який переконував мене, що наша свобода може стати реальністю вже найближчими роками, що я побачу незалежну Україну», — згадує журналіст Віталій Портников.

 

Із Володимиром Яворівським мене пов’язують десятиріччя теплих стосунків і взаєморозуміння. Однак головними є роки моєї...

Posted by Vitaly Portnikov on Saturday, April 17, 2021

У 1992–1999 роках Яворівський очолював Демократичну партію України, яка виступала за незалежність України від СРСР та проведення демократичних реформ. Народний депутат України I, II, і IV–VII скликань. Був членом депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко», головою Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

«Він був з когорти тих, хто стояв біля витоків сучасної української державності. Один із засновників Народного Руху, саме він зачитав у Верховній Раді історичний Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року», — зазначила Юлія Тимошенко.

 

Пішов з життя наш добрий друг Володимир Яворівський... Невимовно сумно. Невимовно. Ми разом пройшли велику частину...

Posted by Юлія Тимошенко on Saturday, April 17, 2021

Володимир Яворівський очолював Національну спілку письменників України з 2001 по 2011 роки.