На алеї Небесної Сотні у Києві спробували встановити радянські декорації. Чим це закінчилося (фото)
Facebook / Bohdan Kutiepov

У вівторок, 17 серпня, на алеї Небесної Сотні в Києві почали встановлювати інсталяцію до Дня Незалежності у стилі Радянського Союзу, що обурило частину громадян.

За словами журналіста Богдана Кутєпова, там розмістили декорації морозива, автоматів із газованою водою і радянських «хрущівок».

Bohdan Kutiepov / Facebook

«Виглядає трохи гидко, коли очі розстріляних зазирають у шибки «радянської хрущовки», — написав він.

На місце приїхав Віталій Кличко, мер Києва, та заявив, що «символи ностальгії за Радянським Союзом» на алеї недоречні, а КМДА до цього непричетна.

Як повідомили журналістам «Української правди» на місці події, це мали бути зйомки проєкту до Дня Незалежності. Декорації радянської квартири демонструють епоху початку незалежності. Кореспондентам розповіли, що робота тривала за прямою вказівкою президента Володимира Зеленського.

Bohdan Kutiepov / Facebook

Керівництво Національного музею Революції Гідності визнало, що знало про плани Офісу президента, але не могло їм перешкодити, бо не має такого права. За словами представників комплексу, їх просто «повідомили усно». А мер Кличко стверджує, що місто дозволу не давало та доручив комунальникам прибрати декорації.

Кореспондент «Радіо Свобода» повідомив, що згодом ситуація стала напруженішою, на місце інсталяції прийшли люди з «Національного корпусу». Вони почали трощити декорації, не чекаючи на комунальників. Почалися сутички із поліцією. Кількох людей затримали.

Олександр Рудоманов / Facebook

Свій коментар щодо ситуації дали в Офісі президента. Кажуть, що планували зробити інсталяцію екскурсу історією України, але після хвилі громадського обурення «творчу концепцію переглянуть».