На армію не вистачає 300 млрд грн, треба піднімати податки — Гетьманцев
РБК-Україна

Для фінансування армії у 2024 році не вистачає не менше ніж 300 млрд грн. Вирішити цю проблему можна лише шляхом підняття податків.

Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

«Яким чином можна зібрати такі гроші? Їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки... Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в тому числі ПДВ, військового збору та акцизів», — заявив він.

Він додав, що це рішення матиме негативний вплив на економіку, однак інших варіантів немає.

«У альтернативі майно або життя ми однозначно обираємо — життя», — наголосив Гетьманцев.

За його словами, одночасно з підвищенням податків планується посилення контролю за витрачанням грошей з бюджету, детінізація та боротьба з контрабандою.

Напередодні міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що у державному бюджеті України утворився розрив на суму $5 млрд (200 млрд грн), необхідних на закупівлю зброї. За його словами, останні півроку Україна отримувала від партнерів мінімальну допомогу у військовій частині, що спричинило додаткове навантаження на державний бюджет.

За даними джерел Forbes, Міністерство фінансів вже готує законопроєкт про підвищення військового збору та податку на додану вартість.

Військовий збір пропонується підвищити з 1,5% до 5% та поширити його на ФОПів (що збільшить їх податкове навантаження вдвічі).

Про рівень підвищення ПДВ ще йдуть дискусії. Ймовірне підвищення – на 2–3 відсоткових пункти (зараз 20%).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У червні встановлять новий «посильний» тариф на електроенергію — Міненерго