На чемпіонаті України з біатлону пройшла гонка... без стрільби
biathlon.com.ua

Рідкісний випадок стався на чемпіонаті України з біатлону. Організатори провели останню гонку без стрільби. Фактично це порушує фундаментальні правила цього виду спорту, в якому біг на лижах поєднується зі стрільбою по мішенях. Але президент федерації біатлону України Володимир Бринзак пояснив, що таке іноді практикують і з форс-мажором це не пов’язано.

Чемпіонат України цього року вперше відбувався в Буковелі. І організаційні питання виникли ще до початку. Стрільбище для спортсменів розташували перед канатною дорогою, якою користуються туристи. А підрядники не встигли змонтувати захисну стінку, яка мала б перекрити зону видимості підйомника.

Але президент федерації одразу закликав не робити з цього трагедії. «Усі спортсмени  професіонали. Ніхто так високо не стріляє і в людей навмисне не цілиться», — запевнив Володимир Бринзак.

І справді, усі гонки пройшли за планом і за правилами. Тобто, як належить, зі стрільбою.

Виняток зробили лише для заключного старту у неділю, 27 грудня, — змішаної естафети. Її провели без стрільби, переможців виявляли за результатами бігу на лижах.

Деякі вболівальники поспішили назвати це «цирком» і «ганьбою».

Сhas News звернувся за роз’ясненням до Володимира Бринзака. Чи можна порівняти біатлон без стрільби з футболом без м’яча? Коротше, чи була зрада?

Таке було й раніше

«Гонки без стрільби в біатлоні проводять, це не рідкість. Іноді погодні умови не дозволяють провести стрільбу. Іноді тренерам треба подивитися на фізичні кондиції спортсменів. А іноді після виснажливих попередніх стартів є сенс дати біатлоністам пробігти гладку гонку, щоб вони швидше поїхали на свята. Нічого такого тут немає. Ми і раніше таке практикували», — сказав нам глава української федерації.

Володимир Бринзак запевняє, що зміни регламенту жодним чином не пов’язані з питаннями безпеки. Адже решта гонок пройшла зі стрільбою.

«Цього року ми вперше проводили чемпіонат в Буковелі. До того змагались в Тисовці. Турнір був для нас тестовий. І для всіх організаторів також. Захисна стінка була готова, її просто не встигли змонтувати. А під час чемпіонату це робити не можна було... У вівторок підрядники починають її монтувати і за тиждень мають все зробити. Щоб вже не виникало жодних питань у туристів, які катаються в Буковелі. А ми й надалі зможемо проводити там гонки і відбір на етапи Кубка світу», — розказав Бринзак.

Він відзначив, що Буковель добре зарекомендував себе для біатлонних змагань і підготовки: «Головний плюс в тому, що українські спортсмени можуть змагатися вдома. В Буковелі хороший профіль траси, хороший сніг. Коли ніде в країні його не було, у тому числі й в Тисовці, в Буковелі завдяки гарматам зробили штучний сніг. Коли ми закінчимо, там буде хороший центр біатлону за всіма міжнародними вимогами».

Біатлон — один з найпопулярніших зимових видів спорту серед українських вболівальників. І найуспішніший для України на Білих Олімпіадах. З восьми «зимових» медалей  в історії нашої країни п’ять принесли біатлоністи.

Швидше, вище, сильніше. Назвали найкращих спортсменів України 2020 року за версією АСЖУ