На четвертому енергоблоці ЗАЕС стався витік води — Енергоатом

На окупованій Запорізькій АЕС через виведення четвертого енергоблоку у «гарячий» стан стався витік води з першого контура реактора в другий.

Про це повідомляє «Енергоатом».

Зазначають, що це наслідок порушення окупантами умови ліцензії та вимог підприємства.

«Це сталось через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого в герметичній оболонці блоку. Відтак окупаційне керівництво розпочало переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у стан «холодний зупин», — йдеться в повідомленні.

У «Енергоатомі» зазначають, що у найближчі три дні загарбники переведуть 6-й енергоблок ЗАЕС у «гарячий зупин», що також є порушенням умов ліцензії та вимог.

«Некомпетентне нелегітимне «керівництво» ЗАЕС від Росатома послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу», — сказав президент держпідприємства «Петро Котін.

Він заявив, що окупанти навмисно пошкодили обладнання енергоблоку. Це призвело до порушення цілісності вже трьох із пʼяти наявних фізичних барʼєрів на шляху розповсюдження радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контура за встановлені межі, пошкодження дороговартісного обладнання першого контура.

Котін наголосив, всі причетні до інциденту після звільнення ЗАЕС будуть притягнуті до відповідальності.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Представники МАГАТЕ зафіксували вибухи біля Запорізької АЕС: що відомо