На Google Arts & Culture з’явився онлайн-простір української культури

24 листопада Google разом з Міністерством культури та інформаційної політики України за підтримки Першої леді Олени Зеленської презентували онлайн-простір української культури на платформі Google Arts & Culture — «Україна поруч» (Ukraine is Here).

Проєкт реалізовано завдяки партнерству Google та Міністерства культури та інформаційної політики України, а також 10 партнерів, що долучилися до створення українського розділу платформи Google Arts & Culture, серед яких: Національний художній музей України, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та ін.

На власній сторінці українська культура репрезентована чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа.

Google Arts & Culture — «Україна поруч» (Ukraine is Here)

Відтепер люди з різних країн зможуть дослідити автентичні й інтерактивні історії про українську культуру, відвідати віртуальні екскурсії та познайомитися із найзнаковішими роботами українських художників у 6 віртуальних виставкових просторах.

Google Arts & Culture — «Україна поруч»
За допомогою технології доповненої реальності в додатку Google Arts & Culture переглянути понад 40 неймовірних 3D моделей, зокрема Софійський собор, замок Паланок і Національна опера України. На платформі також доступні деякі об’єкти, фізичні аналоги яких було пошкоджено чи знищено внаслідок російських обстрілів, як-от дзвіниця Успенського собору в Харкові.

Памʼятки України в 3D на платформі Google Arts & Culture

«Тепер в Google можна гуглити культуру України. Презентуємо проєкт у буремні часи. Коли до нашої сміливої, потужної, модерної держави прикута особлива  увага. Ukraine is Here — надзвичайно потужний проєкт, який є результатом плідної співпраці, справжньої синергії команд — Google Arts & Culture, нашого міністерства, державних агентств, багатьох музеїв, заповідників та окремих експертів-фахівців. Нові можливості розповісти про українську культуру — масштабно, цікаво й сучасною цифровою мовою, як  це зроблено на платформі Google Arts & Culture — це ще одна наша спільна перемога», — розповів Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Нові можливості розповісти про українську культуру — масштабно, цікаво й сучасною цифровою мовою, як  це зроблено на платформі Google Arts & Culture — це ще одна наша спільна перемога

«За місяці війни в нас понад 500 пошкоджених чи зруйнованих музеїв, історичних будівель, храмів.  Все це створювалося поколіннями українців для нових поколінь. Отже, одразу стало зрозуміло — нам треба рятувати від навали не тільки наших людей, а й нашу культуру, мистецтво. Наша культура — не тільки наша. Це спадок всього цивілізованого світу. Коли культурні цінності втрачає одна країна —втрачає весь світ. Тож давайте зберігати примножували, дивитися, захоплюватися — гуглити українську культуру — і так збагачувати світ» — закликала Перша леді України Олена Зеленська.

За місяці війни в нас понад 500 пошкоджених чи зруйнованих музеїв, історичних будівель, храмів.  Все це створювалося поколіннями українців для нових поколінь. Отже, одразу стало зрозуміло — нам треба рятувати від навали не тільки наших людей, а й нашу культуру, мистецтво

Своєю чергою заступниця Міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар розповіла, що співпраця з Google Україна розпочалася ще у 2017 році в рамках проєкту «Автентична Україна». За її словами, понад 5 років спільних напрацювань стали основою для створення окремого розділу, присвяченого Україні на Google Arts & Culture. 

Що таке Google Arts & Culture

Google Arts & Culture — це платформа, де зібрані цифрові версії мистецьких витворів та різноманітних об’єктів культури з понад 2 тис. закладів культури з 80 країн світу. На платформі розміщено 6 млн артефактів (включно з фотографіями, відео, рукописами та іншими документами мистецтва, культури та історії), понад 400 тис. творів мистецтва та понад 10 тис. цифрових виставок

Як отримати допомогу від Фонду Олени Зеленської: інструкція