На Харківщині запрацювала перша в Україні мобільна аптека (фото)

В Україні запрацювала перша мобільна аптека — у Харківській області. Вона буде обслуговувати 80 населених пунктів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

«Проєкт має розв'язати питання доступності ліків в селах. Крім цього, в період воєнного стану, мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій», — розповіли в МОЗ.

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом, так і безрецептурні, а асортимент визначатиме ліцензіат (аптечні мережі чи інші субʼєкти, що мають відповідні ліцензії). Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним.

У ліцензійних умовах прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата. У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Мобільні аптеки працюватимуть у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо їх прибуття від сімейного лікаря або місцевої влади.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лікарям дозволили дистанційно виписувати перший електронний рецепт