На кордоні України та Румунії з'явилися два острови. Їх виявили під час космічної зйомки

У гирлі Дунаю, поряд із містом Кілія (Одеська область), сформувались два нових острови.

Про це повідомляє «Держгідрографія».

Прикордонна комісія за участі українських та румунських представників розгляне питання, чи впливає це утворення на демаркацію кордону між державами.

Острови утворилися в районі 76-78 км Кілійського гирла Дунаю з румунського боку. Їх виявили під час спостережень за місцевістю та аналізу космічної зйомки.

hydro.gov.ua

Оскільки острови виявили на ділянці Дунаю, де пролягає державний кордон між Україною та Румунією, про них повідомили Державну прикордонну службу.

Українські фахівці припускають, що острови утворилися природним чином: процеси в річищі ріки постійно впливають на рельєф її дна. Зокрема, в Кілійському гирлі вони також виявили обмілілу ділянку, яка може становити небезпеку для судноплавців.

«Крім того, інформація надана для опрацювання в межах роботи Змішаної українсько-румунської прикордонної комісії та врахування під час підготовки проєктів документів демаркації державного кордону між Україною та Румунією», — додають у держустанові.

Суперечки за кордон між Україною та Румунією

Між Україною та Румунією були два гучні випадки оскаржування кордону: щодо статусу острова Зміїний у Чорному морі й проведення кордону на Дунаї в районі островів Майкан і Бабина.

У 2004-2009 роках Міжнародний суд ООН розглядав позов Румунії проти України щодо належності ділянки Чорноморського шельфу біля острова Зміїний. Сталося це після того, як на шельфі виявили поклади нафти й газу, які почала розробляти українська сторона.

Суд ООН тоді підтвердив, що Зміїний належить Україні, але передав Румунії майже 80% (близько 9 тис.кв.км) спірної ділянки шельфу.

Острови Майкан (український) і Бабина (румунський) розташовуються на Дунаї між Україною та Румунією. За міжнародним правом морські кордони між державами мають проходити посеред фарватеру — домовленого судноплавного шляху.

Але через природні процеси прохід річкою з румунського боку у 2000-х роках замулився, і Бухарест зажадав перегляду кордонів. Тоді Майкан став би також румунським островом. У 2011 році МЗС Румунії заявляло, що не має територіальних претензій до України.