На кордоні з Білоруссю зупинили українського посла. Дипломат каже про початок війни

Український посол в Білорусі Ігор Кизима на кордоні з північними сусідами погрожував дипломатичною війною Україною та РБ. Все через те, що білоруські прикордонники попросили його відкрити багажник автомобіля. Подія мала місце 5 вересня, а сьогодні, 11 вересня, Державний прикордонний комітет Білорусі опублікував відео конфлікту з послом.

Тоді, на кордоні, Кизима послався на Венеційську конвенцію, якою забороняється огляд особистих речей послів при перетині кордону країни, в якій вони працюють. При цьому, посол заявив білоруським прикордонникам, що буде дзвонити «багато людей». «Ви зробили дуже поганий крок, я буду завтра писати ноту. Вашого посла, коли він буде їхати в Україну, на нашому кордоні будуть перевіряти зовсім по-іншому», — сказав український посол. 

Також Кизима пригрозив дипломатичною війною між двома країнами. «Ви цього хочете?», — запитував дипломат прикордонників. Врешті-решт, Кизима відкрив багажник і прикордонники швидко його оглянули.

Через деякий час Кизима в інтерв’ю TUT.by назвав прохання білоруських прикордонників відкрити багажник «провокацією». Також дипломат каже, що керівник прикордонного пункту не надавав йому ніяких пояснень і, вочевидь, «був проінструктований так зробити». «Так чи інакше, інцидент був для мене неприємним. Не хочу перебільшувати, але вони, напевно, хотіли знайти купу зброї або спорядженого бойовика... На жаль, це було зроблено на фоні антиукраїнської риторики, що лунає зараз в Білорусі», — каже посол.

У прикордонному комітеті Білорусі, тим часом, зазначили, що прикордонники не оглядали автомобіль Кизима або його багаж. «Був проведений всього лиш огляд транспортного засобу, і це — частина процедури прикордонного контролю згідно із статтею 27 закона Республіки Білорусь про державний кордон. Таким чином, норми Венеційських конвенцій 1961 и 1963 років про дипломатичні і консульські відносини, що виключають огляд особистого багажу, дипломатичних агентів, порушені не були», — заявили прикордонники.