На крові і поті. Вчені придумали, як використовувати організм людини для забудови Місяця чи Марса
Getty Images

Фахівці Манчестерського університету і Університету Осло розробили будівельний матеріал, який можна виготовляти з марсіанського або місячного ґрунту і фізіологічних рідин людини  крові, сечі, сліз і поту. Вчені стверджують, що його можна використовувати для будівництва на Марсі чи Місяці.

Наукову статтю про це опублікували у виданні Materials Today Bio.

Матеріал, що винайшли, назвали астрокріт (AstroCrete). Певна простота його виробництва може дозволити не везти будівельні матеріали з Землі.

За основу астрокріту взяли реголіт  грунт, який покриває Місяць, Марс та інші планети. До реголіту додали воду і сироватковий альбумін  білок, вилучений з плазми людської крові. Вийшов в'язкий матеріал, міцність на стиск якого склала 25 МПа. Це порівняно з бетоном М350, який використовують у будівництві. А після додавання сечовини міцність астрокріту зросла ще втричі. Зазначається, що сечовину можна видобувати з сечі, поту і сліз космонавтів.

За розрахунками вчених, шість космонавтів можуть продукувати понад 500 кг астрокріту протягом двох років.

Дослідники зазначають, що люди здавна використовували кров як сполучну рідину для будівельних розчинів. А тепер ця стародавня технологія може стати у пригоді під час колонізації космосу.

«Таке вдавалося лише США, Китаю та Росії». Україна здійснить свою першу місію на Місяць