На найбільшій в Україні Запорізькій ТЕС сталася аварія (оновлено)
en-media.tv

3 лютого в Енергодарі Запорізької області на тепловій електростанції сталася аварія. У результаті неї місто залишилося без світла і води.

Про це повідомив депутат Енергодарської міськради Анатолій Анохін у Facebook.

«Все місто без світла ... За усіма ознаками — серйозна аварія на самій ЗаТЕС. Гул, який усі чули — аварійний скид пару на ТЕС ... Ймовірно навіть із зупинкою блоку. Мобільний зв'язок перевантажений. Води немає — зупинилися насоси», — написав він.

 

По всем признакам - серьезная авария на самой ЗаТЭС. Может быть даже с остановкой блока (ов). Гул, который все слышали...

Posted by Anokhin Anatolii on Wednesday, February 3, 2021

За попередніми даними, аварійно відключилися всі енергоблоки ТЕС, передає Інсайдер UA.

«У містах Енергодар та Дніпрорудний і найближчих селах зникло світло, зв'язок і інтернет. Енергодар весь в диму, смердить гаром. Пішли чутки, що місто хотіли евакуювати», — йдеться в повідомленні.

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов говорить, що наразі невідомо, що саме стало причиною аварії.

«Сьогодні близько 19:27 весь Енергодар, а також сусідні населені пункти, зокрема і місто Дніпрорудне, залишилися без електропостачання. За попередньою інформацією, до цього призвела аварія на ЗаТЕС ДТЕК. Всі блоки теплової станції раптово сіли на «нуль», — написав очільник міста у Facebook.

Мер наголосив, що у штатному режимі працює Запорізька АЕС. Про це йому повідомив начальник зміни АЕС.

«Та за пів години електропостачання в місті почало частково поновлюватися. Медико-санітарна частина працює в штатному режимі, пацієнти забезпечені всім необхідним», — підкреслив він.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух запевнив, що «під час відключення, усі лікарні були забезпечені безперебійним живленням, у тому числі за рахунок резервних генераторів».

«Сьогодні о 19-25 на підстанції Луч відбулося аварійне відключення  захисту, що спричинило відключення енергоблоків на Запорізькій ТЕС… В найкоротший термін енергозабезпечення міста поновлено через резервну лінію. Роботи з відновлення енергопостачання тривають. Наразі живлення відновлено по 2 з 3 існуючих лініях», — написав він у Facebook.

Теплова електростанція ДТЕК Запорізька ТЕС входить до складу АТ «ДТЕК Дніпроенерго». Вона розташована за 140 км на південь від Запоріжжя і за три км від Енергодара.

З 2021-го Україна не зберігатиме відпрацьоване ядерне паливо у Росії