На окупованій території зникла українська журналістка Вікторія Рощина

На окупованій території зникла 26-річна українська журналістка-фрілансер Вікторія Рощина. Про це повідомляє Міжнародний жіночий медіафонд (IWMF).

«Рощина зникла 3 серпня 2023 року з окупованої Росією території, звідки вела репортаж. Відтоді про неї нічого не було чути. Ми надзвичайно стурбовані її безпекою та закликаємо міжнародну спільноту звернути увагу на цю ситуацію», — йдеться у повідомленні.

В IWMF зазначили, що Рощина перебувала на фронті від початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, вона писала статті для Української правди, Громадського та Радіо Свобода. Минулого року Рощина стала лауреаткої премії «Мужність у журналістиці» 

Вперше її затримали окупанти 16 березня 2022 року і 10 днів утримували у Бердянську. Врешті її відпустили, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб рф.

У 2023 році, як розповідає УП, Рощина знову вирушила на окуповані території. 27 липня вона виїхала з України до Польщі і планувачала через росію дістатися на окупований схід за три дні.

Востаннє журналістка виходила на зв'язок 3 серпня. Тоді вона повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

«Вона (Рощина — ред.) смілива журналістка, вона бере на себе зобов'язання висвітлювати найсуперечливіші теми, які вимагають сміливості. Вона не шпигунка, вона справжній журналіст, їй не байдужа доля людей, які залишилися на окупованих територіях. Для неї важливо розповідати їхні історії», — розповіла головний редактор УП Севгіль Мусаєва в коментарі Daily Beast.