На Олімпіаді в Токіо вперше виступить важкоатлетка-трансгендер

Новозеландська важкоатлетка Лорел Хаббард стане першим в історії трансгендерним учасником Олімпійських ігор. Вона виступить у категорії важкої атлетики серед жінок до 87 кг.

Про це повідомляє олімпійський комітет країни.

Взяти участь в іграх Хаббард зможе завдяки зміні правил Міжнародного олімпійського комітету.

Спортсменка отримала право брати участь в Олімпійських іграх, коли Міжнародний олімпійський комітет у 2016 році змінив свої правила, дозволивши трансгендерним спортсменам брати участь у змаганнях як жінкам, якщо їх рівень тестостерону нижче певного порогу.

Рівень гормонів Хаббард відповідає цій вимозі.

Деякі критики вважають її участь в Олімпійських іграх все одно несправедливим по відношенню до спортсменок жіночої статі. 

«Я усвідомлюю, що визначити правові рамки для трансгендерів в спорті дуже складно. Але, хто виступав у важкій атлетиці на високому рівні, в глибині душі розуміє: ця ситуація — несправедлива. Для спортсменів все це звучить як поганий жарт. Я вірю, що доступ до спорту повинен бути у кожного, але не на шкоду іншим», — Анна Ван Белінга, тяжелоотлетка.

Уряд Нової Зеландії, навпаки, підтримала включення трансгендерною спортсменки в збірну Олімпійських ігор.

«Лорел відповідає критеріям відбору МОК. Ми визнаємо, що гендерна ідентичність у спорті є дуже делікатним і складним питанням, що вимагає балансу між правами людини і справедливістю на полі гри. Однак ми дотримуємося принципів інклюзивності та поваги до всіх, а тому прагнемо підтримувати всіх новозеландських спортсменів», — йдеться в повідомленні.

Олімпійські ігри в Токіо пройдуть із 23 липня по 8 серпня 2021 року.

Що відомо про Лорел Хаббард

43-річна спортсменка була чоловіком до 35 років, тоді її звали Гевін Хаббард. На рахунку атлетки срібна медаль чемпіонату світу 2017 року.

До трансгендерного переходу у 2011 році Лорел Хаббард брала участь в змаганнях із важкої атлетики тільки в Новій Зеландії і не відбиралася на турніри міжнародного рівня.

Після переходу у 2017 році вона взяла срібло на чемпіонаті світу.

У 2018 році Хаббард отримала травму, відновилася, і у 2019 році завоювала золото на Тихоокеанських іграх в Самоа, ставши найкращою важкоатлеткою Океанії.

Спортсменка посідає 16-те місце у світовому рейтингу штангісток.