На острові Фіджі на святі побилися китайські й тайванські дипломати

Інцидент стався на прийомі в столиці острівної держави Фіджі Суві з нагоди Національного дня Тайваню. І це, як повідомляє британське видання The Guardian, — на тлі зростаючої напруженості між Пекіном і Тайбеєм.

Фізична сутичка між китайськими та тайванськими дипломатами на Фіджі призвела до того, що тайванський чиновник потрапив до лікарні з пораненням голови.

У розгніваних заявах у понеділок міністерства закордонних справ держав, що суперничають, звинуватили дипломатів одна одної в нападі на Фіджі. Сталося це на прийомі, присвяченому Національному дню Тайваню 8 жовтня в готелі в місті Суві.

Міністерство закордонних справ Тайваню заявило, що два співробітники посольства Китаю прибули до готелю «Гранд Пасифік» непроханими і почали «переслідувати» та намагатися сфотографувати гостей. А відвідувачами були міністри Фіджі, іноземні дипломати, представники громадських організацій та члени етнічної китайської громади Фіджі.

Тайванський персонал зіткнувся з чиновниками і спалахнула бійка. У ній один тайванський чиновник отримав важкі поранення — травми голови, які потребували лікування у стаціонарі. Про це повідомили в міністерстві Тайваню та кілька джерел на місці події. До готелю викликали поліцію, але, як джерела повідомили Guardian, китайські чиновники заявили про дипломатичний імунітет.

Тайвань звинуватив китайських чиновників у неправдивій заяві поліції Фіджі про те, що на них напав персонал із Тайваню, і заявив, що «рішуче засуджує серйозні порушення верховенства права та цивілізованих норм співробітниками посольства Китаю на Фіджі».

Але під час пресбрифінгу в Пекіні прессекретар Міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь заявив, що ці повідомлення «абсолютно не узгоджуються» з фактами та що постраждав один із співробітників китайського посольства в Суві.

Чжао сказав, що Тайвань намагається приховати свої негарні дії, звинувачуючи інших. Відповідаючи на запитання репортера про бійку, Чжао відповів: «Перш за все, у Тайваню немає так званих дипломатів на Фіджі».

Він заявив, що подія була «серйозним порушенням політики «одного Китаю», й попросив Фіджі провести розслідування.

«Факти полягають у тому, що торговельний офіс Тайваню відкрито провів захід «національного дня» й відкрито вивісив прапор «фальшивої країни», а також розмістив цей фальшивий прапор на торті», — сказав Чжао.

Він заявив, що уряд Фіджі «запевнив, що він надає великого значення занепокоєнню Китаю, дотримуватиметься «принципу єдиного Китаю» й буде належним чином розглядати цей інцидент».

У попередній заяві посольства Китаю в Суві, повтореній Чжао, говориться, що співробітники торгового офісу Тайбею на Фіджі «діяли провокаційно проти співробітників посольства Китаю, які виконували свої службові обов'язки в громадській зоні за межами місця проведення, завдавши травми та шкоди одному китайському дипломату».

Прессекретар поліції Фіджі заявила, що посольство Китаю подало скаргу на тайванського чиновника із заявою, що на китайських дипломатів було здійснено напад, коли вони намагалися увійти до місця проведення заходу.

Тимчасове торговельне бюро в Суві направило офіційну ноту протесту до Міністерства закордонних справ і торгівлі Фіджі, а також вимагало від поліції Фіджі розслідування інциденту та посилення безпеки тайванських дипломатів.

Історія проблеми

Пекін вважає Тайвань частиною Китаю й дуже чутливий до будь-якого очевидного визнання тайванського суверенітету іншими урядами, наприклад, у вигляді святкування тайванського Національного дня. Інцидент знову підкреслив напруженість між Пекіном та Тайбеєм у їхній боротьбі за вплив на Тихий океан.

Напруженість розгортається в усьому регіоні. Тихоокеанський регіон був бастіоном підтримки Тайваню, але з 2019 року Пекіну вдалося «змінити думку»  урядів країн Соломонові Острови і Кірібаті, з тим, щоб вони розірвали дипломатичні відносини з Тайванем. Тайвань зберігає офіційні відносини з чотирма тихоокеанськими країнами — Науру, Палау, Маршалловими Островами та Тувалу — хоча й не з Фіджі.

У понеділок Тай Хонген, заступник міністра закордонних справ Тайваню, заявив парламенту Тайваню, що засуджує, на його думку, «ірраціональну поведінку» зарубіжного персоналу Пекіна, і «вкрай прикро», що китайський персонал зірвав «мирний» захід.

Пркметно, що на заході були присутні міністри уряду Фіджі. Їх рідко можна побачити на тайванських заходах через тісні дипломатичні зв’язки Фіджі з Китаєм, інвестиції якого в країну за останні п’ять років склали $1,08 млрд.

Тайбей розглядається островом Фіджі як неофіційний партнер, який в основному працює з громадами та організаціями приватного сектору в країні.

 

Президент Тайваню закликає до «значущого діалогу» з Китаєм