На острові Ла-Пальма лава від виверження вулкана дійшла до океану
Getty Images

За словами вулканологів, лава з вулкана Кумбре-В'єха, що вивергається на Канарських островах, досягла океану. І це викликає побоювання викиду токсичних газів під час потрапляння лави в морську воду.

Про це в ніч на середу, 29 вересня, повідомила газета El Pais.

За її даними, вогняні потоки падають в океан з висоти 100 м. Контакт лави з солоною водою спровокував викиди шкідливих газів.

 

Місцева влада заборонила суднам вхід в акваторію на відстані майже чотири кілометри з міркувань безпеки. Крім того, раніше вулканологи Канарських островів попередили про можливість вибухів при зіткненні лави з водою.

Експерти стверджують, що потрапляння лави в морську воду призведе до появи хмар токсичного газу в повітрі, що спричинить вибухи та фрагментацію розплавленої породи, подібну до пострілів.

«Вдихання або контакт з газами та рідинами може викликати подразнення шкіри, очей та дихальних шляхів, а також може спричинити утруднення дихання, особливо у людей із захворюваннями дихальних шляхів», — попередили місцевих жителів.

Регіональний уряд вже оголосив зону відчуження у двох морських милях навколо місця, де очікується входження лави в Атлантику, і закликав мешканців залишатися вдома.

На Канарах закрили аеропорт через посилення виверження вулкану Кумбре-В'єха