На приватних військових складах, які росіяни підірвали у Чехії, була зброя для України — чеські  ЗМІ
ČT24 - Česká televize

Російські агенти організували вибух на складах боєприпасів у комплексі Врбетице, ймовірно, аби зірвати постачання зброї, і в Україну теж. До такого висновку дійшли чеські медіа.

Вони пишуть про вибух, який стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії, та призвів до численних руйнувань. Тоді загинуло двох місцевих жителів.

Лише за 6,5 років слідство з’ясувало причину тих подій.

Ввечері 17 квітня 2021 року на терміново зібраній пресконференції керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Це дозволило чеським медіа назвати найімовірнішу причину цих подій.

Як пише видання Irozhlas, підірвані склади та зброя не належали Міноборони Чехії. На той час вони використовувалися комерційною компанією Imex Group, що офіційно займається торгівлею зброєю. Про це було відомо й у 2014 році, відразу після вибухів. Тоді уряд Чехії повідомив, що на час інциденту фірма вела підготовку до експорту зброї, яку підірвали, до Болгарії. Однак Болгарія була лише проміжним пунктом.

У іншій публікації видання пише, що отримувачем була болгарська компанія Emco. Обидві названі компанії належать болгарському бізнесмену, легальному торговцю зброєю Еміліану Гебреву. Невдовзі після вибухів у Чехії на нього теж напали російські агенти, у 2015 році його двічі отруїли нерво-паралітичною речовиною «Новичок». Згодом Bellingcat довели, що це робив той самий підрозділ, що нападав на Скрипаля.

Видання Respect з посиланням на поліцію також стверджує, що зброю готували до постачання Гебреву, й наголошує на важливій деталі — Гебрев був одним із постачальників товарів військового призначення для українського МВС та Нацгвардії. У тому числі — в розпал активної фази протистояння російській агресії на Донбасі.

Як пише Respekt, відоме своїми журналістськими розслідуваннями, поліція підозрює, що за цими вибухами стоять двоє працівників російської військової розвідки, відомої за попереднім скороченням ГРУ, Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін. Це ті самі люди, які під вигаданими особами «Олександра Петрова» і «Руслана Боширова», як вважають, труїли 2018 року в Великій Британії російського подвійного агента Сергія Скрипаля бойовою хімічною отруйною речовиною з групи «Новачок», але не досягли своєї мети.

У перебігу того візиту до Чехії 2014 року вони замовили собі й відвідини складу озброєнь у місцевості Врбетіце на сході Чехії, але при цьому зареєструвалися з іншими паспортами, ніж ті, з якими вони перетнули чеський кордон. Для перетину кордону Чепіга й Мішкін скористалися російськими паспортами на імена Петрова і Боширова, але для відвідин складу подали паспорти на імена громадян Таджикистану Руслана Табарова і Молдови Ніколая Попи.

При цьому, пише видання, посилаючись на дані поліції, саме в час, коли обидва мали замовлені відвідини складу в Чехії, там якраз готувалися відвантажувати озброєння, що їх закупив відомий болгарський торговець таким товаром Еміліан Ґебрев – який, найімовірніше, мав передати його Україні, яка потерпала від війни Росії проти неї.

За словами журналістів, поліція припускає, що вибуховий пристрій, закладений на складі в Чехії, ймовірно, мав спрацювати під час транспортування і тим підірвати позиції Ґебрева в очах його партнерів, але два загиблі чеські працівники складу могли несвідомо спричинити вибух передчасно.

Діяльність працівників російської військової розвідки, відомої як ГРУ, зокрема в справі отруєння Скрипаля і Ґебрева, багато висвітлювала міжнародна група громадянських розслідувань Bellingcat. Один із її провідних розслідувачів Христо Ґрозев підтвердив, що саме в день першого з двох вибухів на чеському складі, 16 жовтня 2014 року, Ґебрев здійснював там закупівлю озброєння. За словами Ґрозева, це й дає остаточну відповідь на те, чому ГРУ здійснило замах на Ґебрева, його сина і директора виробництва його фірми в квітні 2015 року.

Але, додав Ґрозев, схоже, чеська поліція ще не з’ясувала, що в той час до Чехії приїжджали не тільки згадані двоє службовців російської військової частини ГРУ 21955, а й іще кілька, включно з усім її керівництвом. За його словами, група Bellingcat якнайшвидше оприлюднить своє розслідування з цього приводу.

Він також зазначає, що, коли президент Росії Володимир Путін нагородив Мішкіна і Чепігу званнями «Героя Росії» наприкінці 2014-го чи на початку 2015 року, розслідувачі вважали, що причиною була їхня участь у захопленні Криму. «Проте ця успішна операція в Чехії стає набагато ймовірнішим поясненням», — пише він про підрив складів озброєнь у Чехії восени 2014 року.

 

Інше авторитетне чеське видання SZ, втім, наголошує, що російський намір зірвати постачання зброї міг бути націлений на лише на Україну, а й на Сирію. Компанія Гебрева постачала збою також сирійським антиурядовим групам, що теж не подобалося РФ. Росія воює на боці авторитарного режиму президента Башара аль-Асада.

Реакція урядовців Чехії

Глава МВС Чехії Ян Гамачек заявив у Twitter про плани обговорити «справи Врбетіце», в причетності до якої Прага звинувачує Росію, на засіданні глав МЗС ЄС в понеділок, 19 квітня.

Міністри закордонних справ на плановій відеоконференції також обговорять загострення ситуації на Донбасі. Питання про санкції проти Росії у порядку денному немає. 

Передісторія

17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш повідомив, що існує обґрунтована підозра про причетність до тих вибухів працівників російської військової розвідки, відомої як ГРУ.

У зв’язку з цим виконувач обов’язків міністра закордонних справ Чехії Ян Гамачек, який є також віцепрем’єром і міністром внутрішніх справ, оголосив про видворення з країни 18 російських дипломатів. Їх чехи вважають працівниками російських спецслужб — ГРУ і служби зовнішньої

Поліція Чехії у зв’язку з вибухами на складі озброєнь 2014 року оголосила в розшук двох працівників ГРУ. Вони ж можуть бути причетними до отруєння в Великій Британії подвійного агента Росії Скрипаля і його дочки 2018 року бойовою хімічною отруйною речовиною з групи «Новачок».

Поліція і чеський Національний центр боротьби проти організованої злочинності просять про допомогу в розшуку двох осіб, які під час перебування в Чехії в жовтні 2014 року використовували принаймні по дві ідентичності.

Через ці подї уряд Чехії терміново скасував візит до Москви для переговорів про закупівлю «Спутника V».

У Росії на заяви чехів вже відреагувала речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова. Вона відповіла на них, як її цитують російські засоби інформації, короткою фразою без подальших подробиць: «Празі добре відомо, що настане слідом за такими фокусами».

А неназване російське «дипломатичне джерело», яке цитують російські агентства, заявляє, що, мовляв, Чехія «вирішила ліквідувати своє посольство в Москві» — натякаючи на вислання на знак помсти аналогічної групи чеських дипломатів.

Чехія висилає 18 російських дипломатів за роботу на спецслужби РФ