На розмінування Донбасу піде 25-30 років, за підрахунками Резнікова
Getty Images

На розмінування окупованих східних територій знадобиться близько 25-30 років.

Про це сказав віцепрем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков у програмі «На самом деле: Украина» в ефірі телеканалу «Дом».

Політик зазначив, що вивчав досвід Хорватії з ліквідації наслідків бойових дій 1991-1995 років, що відбувалися при виході країни зі складу Югославії.

Він наголосив, що суму, необхідну на очищення Донбасу від вибухонебезпечних залишків війни, можна буде назвати тільки після повернення окупованих територій та проведення повного аудиту. Але з досвіду Хорватії можна робити висновок про сотні мільйонів євро.

Міністр нагадав, що, на думку фахівців, нині щільність наявних мін і вибухонебезпечних речовин на території України більша, ніж у будь-якій точці світу.

25 років тому закінчилася та війна, а вони (у Хорватії — Прим. ред.) досі розміновують свої території. У них досі залишилося близько 500 кв. км нерозмінованих територій. До того ж у дуже важкодоступних місцях: скелях, ущелинах, лісовій складній зоні, цього року вони планують розмінувати до 50 кв. км

Резніков розмірковував, що з математичної точки зору один день війни дає п'ять-шість днів розмінування. І підсумував: «Тобто, якщо у нас війна триває сім років, то, відповідно до хорватської матриці, нам доведеться розміновувати 25 років, а то і 30».

Нагадаємо, Резніков нещодавно також розповів, що чекатиме громадян РФ, які незаконно проживають на тимчасово окупованих територіях.

Весняне загострення. Чому найближчим часом варто очікувати ескалації на Донбасі