На Шрі-Ланці помилували колишнього депутата, якого визнали винним у вбивстві опонента

Готабая Раджапакса, президент Шрі-Ланки, підписав указ про помилування 94 в’язнів, серед яких — Думініда Сілва, колишній депутат, якого у 2016 році засудили до смертної кари.

Про це повідомляє BBC.

У жовтні 2011 року Сілва разом із чотирма людьми застрелив Бхаратру Лакшмана Премачандру і трьох його прихильників під час місцевих виборів у Коломбо. І Сілва, і Премачандра входили до однієї, на той час владної, партії країни.

У 2018 році Верховний суд Шрі-Ланки підтвердив вирок у справі про вбивство Премачандри. Але виконати його так і не встигли — 24 червня президент країни оприлюднив указ про помилування, де було й прізвище Сілви та чотирьох його поплічників.

На це рішення негативно відреагували правозахисники — як місцеві, так і міжнародні.

«Воно [помилування] показує повну зневагу з боку виконавчої влади до верховенства права, юридичного процесу та підзвітності громадськості», — розповіла BBC Амбіка Саткунантан, правозахисниця з Коломбо.

«У Шрі-Ланці є проблема з відповідальністю за злочини. Навіть у тих нечисленних випадках, де її вдається досягти, бачимо, як результат підривається таким от помилуванням», — говорить виданню Рорі Манґовен, керівник бюро у справах Азійсько-Тихоокеанських країн Управління Верховного комісара ООН із прав людини.

ЄС закликав Лукашенка відмовитися від секретних страт у в'язницях