На соцдопомогу США позичать у Китаю, республіканці в роздумах. Байден просить у Конгресу $1,9 трлн
Getty Images

Заплановані кроки, які були викладені в проекті календарного документа, оприлюдненого CNN, дозволяють Байдену ввести в дію свій порядок денний. Тим часом його адміністрація узгоджує з Конгресом його амбіційні політичні цілі — зокрема новий пакет соцдопомоги на час COVID-19.

Накази, заплановані на цей тиждень, ґрунтуються на 30 розпорядженнях, які Байден підписав потягом перших трьох днів свого перебування на посаді. Серед них — припинення фінансування будівництва прикордонної стіни Трампа.

Розклад вже відомий.

Понеділок, 25 січня

Очікується, що Байден підпише розпорядчий наказ, який зазначається як «Купуйте американське», щоб «посилити вимоги до закупівель товарів та послуг із джерел, які підтримуватимуть американський бізнес та робітників».

Вівторок, 26 січня

  • У вівторок основна увага приділяється акціонерному капіталу.
  • Байден відновить політику епохи Обами щодо передачі обладнання військового зразка місцевим правоохоронним органам.
  • Встановить заходи з поліпшення умов ув’язнення та заборонить приватні в'язниці.
  • Формально відмовиться від дискримінації щодо азіатсько-американських і тихоокеанських островів, яка, як зазначається в документі, виникає «особливо у світлі риторики навколо пандемії COVID-19».

Середа, 27 січня

Тема — кліматична криза.

  • Розпорядженням про регуляторні дії з «боротьби зі зміною клімату всередині країни та піднесення кліматичних змін як пріоритету національної безпеки»
  • Відновлення Ради при президенті з питань науки і техніки.

Четвер, 28 січня

Тема — охорона здоров’я.

П’ятниця, 29 січня

Байден зосередиться на імміграції.

  • Розпорядження про регіональну міграцію.
  • Нова політика США щодо біженців.
  • Створення робочої групи з питань об’єднання сімей.

Призначена дата розгляду імпічменту

Другий процес імпічменту Сенату проти Трампа планують розпочати 9 лютого. CNN повідомляє, що демократи винесуть на розгляд Сенат у понеділок увечері єдину статтю про імпічмент проти Трампа. Але є домовленість між лідером більшості в сенаті Чак Шумером та лідером меншості Мітчем Макконнеллом про відсування розгляду по суті до лютого.

«Ми досягли значного прогресу в наших зусиллях щодо визначення строків та структури судового процесу щодо імпічменту Дональда Дж. Трампа», — заявив Шумер Reuters увечері в п'ятницю, оголошуючи графік судового розгляду, заявивши, що розгляд розпочнеться в районі 8 лютого.

Адміністрація Байдена вимагатиме від Конгресу США виділити $1,9 трлн для боротьби з пандемією

Один з головних помічників Байдена з економіки, Брайан Діз, в неділю вимагав від сенаторів Конгресу США від обох партій виділити $1,9 трлн для допомоги постраждалим від коронавірусу американцям і запобігання широкомасштабної економічної кризи. Про це пише «Голос Америки».

«Ми не можемо чекати. Те, що Вашингтон зайшов в глухий кут, не означає, що він повинен і далі залишатися в цьому глухому куті», — заявила журналістам представниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Байден побудував свою передвиборну кампанію на обіцянці рішучої боротьби з пандемією.

Хоча Конгрес США уже виділив $4 трлн доларів допомоги, Білий дім наполягає, що ще $1,9 трлн необхідні для покриття витрат на боротьбу з вірусом і виплату розширених допомоги з безробіття і виплат домогосподарствам.

«Суть в тому, що ми опинилися в загальнонаціональній надзвичайній ситуації, і нам потрібно діяти відповідним чином», — заявив Байден в п’ятницю, підписуючи укази про економічну допомогу.

Що думають конгресмени

Хоча Демократична партія Байдена контролює обидві палати Конгресу, цій законодавчій ініціативі, швидше за все, буде потрібна двопартійна підтримка для подолання процедурних перешкод.

Кілька республіканців вже висловили невдоволення вартістю законопроекту.

Сенатор Мітт Ромні, помірний республіканець, заявив телеканалу Fox News, що він вислухає, що скаже Білий дім, але що «загальна цифра шокує».

«Витрачати і запозичувати трильйони доларів у китайців, серед іншого, це не обов’язково є кращим, що ми можемо зробити, щоб наша економіка була сильною в довгостроковій перспективі», — сказав Ромні.

Сенатор-демократ Дік Дурбін висловив надію на прояв двопартійного духу в Сенаті.

«Мета в тому, щоб побачити, чи є якісь точки згоди, від яких ми можемо відштовхуватися при розгляді цього пакета допомоги», — заявив він, виступаючи в програмі «Зустріч з пресою» на каналі NBC.

США знову приєднуються до боротьби зі зміною клімату на саміті високого рівня

Сполучені Штати відзначать своє повернення до глобальної боротьби зі зміною клімату в понеділок, повідомляє Reuters. Штати приєдналися до переговорів на високому рівні щодо шляхів кращого захисту людей та економіки від наслідків глобального потепління.

Не минуло й тижня після того, як Байден оголосив про повернення США до Паризької кліматичної угоди 2015 року, як його спеціальний кліматичний посланник Джон Керрі приєднається до віцепрем'єр-міністра Китаю Хань Чжен, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона, прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона та інших лідерів на саміті з питань адаптації до клімату.

Цей інтернет-захід, організований Нідерландами, має на меті викласти практичні рішення та плани боротьби зі зміною клімату на період до 2030 року.

Напередодні саміту понад 3000 вчених з усього світу тиснули на лідерів, щоб ті краще захистили людей від падіння глобального потепління.

«Наш світ, що швидко зігрівається, вже зазнає серйозних руйнувань через інтенсивніші посухи, пожежі, хвилі спеки, повені, руйнівні тропічні циклони та інші екстремальні події», — написали п'ять нобелівських лауреатів та інші вчені у заяві.

«Якщо ми не будемо активізуватися та адаптуватися зараз, результатами цього стануть збільшення бідності, дефіцит води, втрати сільського господарства та високий рівень міграції, що призведе до величезних наслідків для людського життя», — додали заявники.

Зміна клімату може скоротити глобальне виробництво продуктів харчування на 30%, тоді як підвищення рівня моря та сильні шторми можуть витіснити сотні мільйонів людей із прибережних міст, заявив організатор саміту, Глобальний центр адаптації (GCA).

«Не існує вакцини від зміни клімату», — сказав журналістам колишній генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

На саміті не буде прийнято жодних зобов’язуючих зобов’язань, але лідери намагатимуться визначити порядок денний, скласти плани та пропозиції зі створення кліматично стійкої політики на планеті.

Великобританія заявила, що планує об'єднатися з Єгиптом, Бангладеш, Малаві, Сент-Люсією та Нідерландами в рамках ініціативи, яка включатиме системи раннього попередження про шторми та інвестиції в посухостійкі культури.

Байден скасує заборону Трампа на службу трансгендерів у війську США

Президент Джо Байден готовий скасувати заборону свого попередника Дональда Трампа на приймання транс гендерних осіб на військову службу в США, заявило джерело, знайоме з цим питанням.

Людина, яке розмовляла з Reuters анонімно, заявила, що Байден може зняти заборону у понеділок. Білий дім не відразу відповів на запит про коментар.

Трамп оголосив про заборону в липні 2017 року, змінивши знакове рішення його попередника Барака Обами, який дозволив трансгендерним людям служити відкрито та отримувати медичну допомогу для гендерних перехідних груп.

За даними Міністерства оборони США, в американській армії служить близько 1,3 млн людей, проте офіційних даних про кількість транс-людей серед них немає.

Хоча трансгендерним військовим політика Трампа дозволяла продовжувати службу, новобранців із такою ідентичністю не приймали.

План Байдена скасувати заборону підтримує нещодавно підтверджений міністр оборони Ллойд Остін.

«Якщо ви в стані служити і кваліфіковані, і ви можете дотримуватися стандартів, вам дозволять служити, й ви можете сподіватися, що я підтримуватиме це постійно», — сказав Остін.

Байден скасує указ Трампа і введе обмеження для туристів із Європи та Бразилії

Видання CNN з посиланням на джерело повідомило, що Байден скасує рішення свого попередника про скасування обмежень для туристів із Європи та Бразилії.

Джерело видання в Білому домі повідомило, що рішення буде прийнято в понеділок, 25 січня.

За день до інавгурації Байдена Трамп скасував обмеження для туристів із Європи та Бразилії, які були введені через пандемію COVID-19 на початку минулого року. Рішення має набути чинності 26 січня.

У США з 26 січня починають діяти нові правила щодо карантинних обмежень для іноземних громадян, які подорожують до країни.

План Байдена. Один робочий день – одна тема