На території колишньої школи для індіанців у Канаді знайшли рештки 215 дітей
Pixabay

Останки 215 дітей знайшли на території колишньої школи-інтернату для індіанців у канадському місті Камлупс (Британська Колумбія). Цю школу закрили у 1978 році.

Розкопки ініціювала індіанська громада «Тслеіл-Вотут». Рештки дітей вдалося знайти завдяки георадару під час обстеження школи, повідомляє BBC.

Голова громади міста Розанна Казимір розповіла, що ці втрати ніхто в школі не документував. 

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо вже назвав відкриття у школі Камлупса «болючим нагадуванням про темну та ганебну сторінку історії країни».

Школа-інтернат для індіанців у Камлупсі була найбільшою у системі шкіл-інтернатів Канади. Одночасно її могли відвідувати до 500 дітей.

Раніше такі заклади координували уряд та релігійна верхівка. Дітей індіанців примусово забирали у батьків та віддавали в інтернати, де їх інтегрували у канадське суспільство.

«Іноді люди не поверталися, а ми були раді за них та думали, що їм вдалося втекти»,  розповів CNN один із колишніх учнів школи Харві Маклауд. За його словами, в інтернаті він потерпав від фізичного та сексуального насильства. Життя у школі Камлупса Маклауд порівнює з життям військовополонених.

Створена у 2008 році комісія для розслідування впливу системи шкіл-інтернатів Канади виявила, що багато дітей так і не повернулися до батьків.

За останніми даними, у школах-інтернатах померли 4 тис. дітей.

В Австралії ексгумують тіло чоловіка, яке виявили 72 років тому. Не дає спокою таємниця!