На території Запорізької АЕС росія тренує операторів дронів — ЗМІ

На території Запорізької атомної електростанції проводить тренування російська школа операторів дронів «Архангел», яка також виробляє FPV-дрони. Росія проводить навчання саме на ЗАЕС, адже у 1.5 км зоні довкола станції вести вогонь у відповідь ЗСУ заборонено.

Про це йдеться у тексті видання «Бабель» з посиланням на власниі джерела в ГУР.

Зазначається, що росіяни облаштували пускові майданчики біля шостого реактора станції та біля навчально тренувального центру персоналу. Також окупанти використовують територію ставка-охолоджувача ЗАЕС — звідти для атаки Нікопольської громади на Дніпропетровщині дронам треба подолати менше 5 км. Зараз російські загарбники не підпускають МАГАТЕ до периметра басейна-охолоджувача, хоч раніше дозволяли це.

Удари дронів та навчання окупантів. Що відбувається на ЗАЕС

Видання зазначає, що школу операторів БпЛА «Архангел» фінансує і курує Головне управління Генштабу ЗС росії. Допомагають у цьому і очільник окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький, і «волонтерські» структури рф.

За даними Головного управління розвідки, російські окупанти почали використовувати зону ЗАЕС для навчань і «заліків» FPV-операторів влітку 2023 року.

Частину російських дронів в районі ЗАЕС ЗСУ знешкоджують системами РЕБ. FPV втрачають керування і падають — або на території станції, або у Дніпровське водосховище.

Нагадаємо, 7 квітня у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що на Запорізькій АЕС було три влучання в захисну оболонку реактора.  Через удари пошкодилося обладнання для спостереження і звʼязку, обгоріла верхня частина купола шостого енергоблока — суттєвої шкоди не було.

Російська пропаганда звинуватила Україну (раніше за появу заяви МАГАТЕ). Агентство ж не називало сторону, хто атакував ЗАЕС. 

Через кілька днів у Головному управлінні розвідки повідомили, що армія рф зімітувала атаку дронів на ЗАЕС, аби звинуватити Україну.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Огляд і спростування пропаганди за 4—10 квітня