На відбудову «Охматдиту» зібрали понад 1 млрд грн — Ляшко

За словами Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, на відновлення дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, в яку 8 липня влучила російська ракета, вдалося зібрати «значну суму».

Про це повідомляє Hromadske.

За даними міністра, на благодійний рахунок безпосередньо закладу «Охматдит» надійшло 312 млн грн, на благодійний фонд «Охматдиту» — 378 млн грн, 320 млн грн зібрали через платформу UNITED24 і ще 100 млн грн виділив уряд з резервного фонду.

Окрім того, фонд Говарда Баффета виділив умовно $11,2 млн, але він привозить допомогу у вигляді обладнання, а не коштів.

Уряд Литви виділив 1 мільйон доларів, а уряд Німеччини озвучив про намір виділити 10 мільйонів євро.

Тендер на відбудову «Охматдиту»: що відомо

Благодійний фонд «Охматдит — Здорове дитинство» 19 липня оголосив тендер на ремонт фасаду та внутрішнього опорядження лікарні, яка постраждала від російської ракетної атаки.

1 серпня Ляшко повідомив, що пропозиції на участь у тендері на відбудову «Охматдиту» надійшли від 17 будівельних компаній України, 14 з яких з'явились для проведення конкурсу. 

В «Охматдиті» зауважили, що проведений відбір не був тендером в розумінні Закону України «Про публічні закупівлі», а був приватним конкурсом задля організації відкритого використання коштів, пожертвуваних громадянами.

На підставі даних із відкритих джерел та аналізу наданих учасниками документів робочій групі НДСЛ «Охматдит» рекомендували обрати переможцем конкурсу ТОВ «Буд-Технолоджі».

Як зазначав очільник МОЗ, договір з цією фірмою не підписували: вивчалась спроможність компанії виконати всі необхідні роботи. Віктор Ляшко повідомляв, що оскільки вибір підрядника викликав резонанс, Мінохорони здоров'я звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок.

1 серпня він провів консультації з Головою Нацполіції Іваном Вигівським. Очільник МОЗ просив перевірити компанію, яка претендує бути переможцем відбору, передає Суспільне.

«Є застереження, що на балансі цієї компанії немає відповідної кількості техніки, яка дозволить працювати, робити ті роботи, які передбачені. Ухвалено наступне рішення: благодійний фонд перераховує ту суму коштів, яка зібрана після 8 липня, на рахунки «Охматдиту» — безпосередньо на казначейський рахунок», — сказав Ляшко.

2 серпня Ляшко повідомив, що тендер на відбудову НДСЛ «Охматдит» скасують. Його проведуть заново на Prozorro.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Австрія взяла на лікування двох важкохворих дітей з «Охматдиту»