На відновлення українській природі знадобляться десятиліття — екологи

Щоб оговтатися від війни, українській природі потрібні десятки років.

Про це пише чеське видання «Blesk».

«Різні екосистеми мають різний час відновлення, наприклад, відновлення споконвічного степу в природоохоронних територіях на півдні України займе 50 років», — заявила Марцела Черночова, програмний координатор проєкту «Україна» екологічної організації «Арніка».

За її словами, види деяких тварини через війну можуть бути назавжди знищені.

Чернохова зазначає, що з кожним вибухом снаряду чи ракети небезпека для екології України посилюється. Оцінюють, що вже внаслідок війни утворилось 214 тис. тон металобрухту.

Крім того, переміщення військової техніки та обстріли спричиняють пожежі, які катастрофічно можуть позначитися на південних та східних регіонах України. Особливо небезпечна ситуація на Донбасі, де під ударом нафтопереробні заводи і склади.

«Таким чином, вибухи, пожежі чи затоплення постраждалих територій забруднюють воду, повітря та ґрунт небезпечними речовинами, які можуть залишатися в навколишньому середовищі десятиліттями», — заявила прессекретар Greenpeace Лукаш Грабек.

За оцінками еколога Олексія Ангурця, через обстріли з початку війни викид небезпечних речовин перевищив 290 тис. тон. Таку кількість забруднюючих речовин великий металургійний завод викидає за півтора року. Крім того, забруднене повітря в Україні загрожує і сусіднім країнам.

Також проблемою є забруднення ґрунту важкими металами від вибухів та витоків палива. Чернохова зазначила, що з землі ці речовини можуть опинитися в їжі або потрапити харчовий ланцюг.

Крім того, через мінування фермери не можуть займатися землеробством, що загрожує голодом деяким країнам.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.