На ЗАЕС присутні російські військові та техніка, по периметру встановлені міни — МАГАТЕ

На окупованій росією Запорізькій АЕС присутні озброєні люди з військовою технікою, які перешкоджають доступу місії МАГАТЕ. А між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкта встановлені протипіхотні міни.

Про це відомо зі звіту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, передає Укрінформ.

На території знаходяться озброєні люди. Як стверджує рф, вони є членами Національної гвардії росії й фахівцями з хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї.

ISAMZ також повідомляє про присутність військової техніки на території станції. Це бронетранспортери, військові транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення та бронемашини зі встановленим озброєнням. ISAMZ повідомила, що озброєні військові не допустили її до західної частини турбінних залів.

Через недопуск окупантами експертів місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС до західної частини турбінних залів, вона, як і раніше, не мала можливості незалежно підтвердити, чи є в цих частинах турбінних залів якісь проблеми або матеріали, що потенційно можуть вплинути на ядерну безпеку або захищеність станції.

Зазначається, що ISAMZ продовжує стикатися з обмеженнями в наданні своєчасного і належного доступу до всіх місць та інформації, пов'язаних з ядерною та фізичною ядерною безпекою, що може мати наслідки для оцінки Агентством загальної ситуації.

«Протягом звітного періоду (з 25 травня по 30 серпня — Авт.) ISAMZ не було надано доступу до всіх місць, що мають відношення до ядерної та фізичної ядерної безпеки — таких як західна частина турбінних залів, ізоляційні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільчий пристрій 330 кВ ЗАЕС», — йдеться у звіті.

ISAMZ продовжувала спостерігати наявність протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкту в закритій зоні, недоступній для експлуатаційного персоналу станції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія використовує ЗАЕС як склад боєприпасів — Центр нацспротиву