На Закарпатті ТЦК затримав 23-річного водія, який віз чутливі до умов зберігання ліки

Співробітники Мукачівського ТЦК та СП на Закарпатті зупинили фуру з ліками й почали перевірку 23-річного водія, який не підлягає мобілізації. Вони зірвали постачання критично важливих препаратів для людей з ВІЛ та онкологією і видали водію повістку.

Про це повідомив правозахисник Дмитро Шерембей.

За словами правозахисника, водій повідомив ТЦК, що везе ліки й важливу деталь — при транспортуванні має бути збережено холодовий ланцюг для того, щоб препарати не зіпсувались.

Водія за чотири години, під конвоєм змусили пройти ВЛК і вручили повістку з вимогою явитись з речами в Мукачівський військомат на наступний день. В результаті, після проходження примусових і незаконних процесів в ТЦК водій був змушений повернутись в Київ, а ліки не потрапили у місце призначення.

Також Шерембей додав, що понад шість годин лікарські засоби перебували у машині без водія і могли б просто зіпсуватися, якби в машині не було достатньо пального для підтримки температурного режиму, або виник збій.

Через такі дії ТЦК пацієнти із тяжкими захворюваннями, які залежні від щоденного прийому препаратів, до прикладу онкохворі, або пацієнти замісної підтримувальної терапії мали реальну загрозу для свого життя, наголошує правозахисник.

«Якщо хтось думає, що це якийсь поодинокий випадок, мені шкода вас розчаровувати. Такі дії ТЦК не тільки протизаконні, вони дискредитують всю комунікацію держави щодо процесу мобілізації. Ми вже маємо дефіцит водіїв, а якщо такі історії, які не є поодинокими, будуть продовжуватись, то система медичних поставок буде геть паралізована. Від цих поставок залежать життя всіх — військових, цивільних і самих співробітників ТЦК», — пояснив Шерембей.

У Закарпатському обласному ТЦК та СП підтвердили, що дійсно доправили 23-річного водія до центру комплектування, бо він не мав військово-облікових документів, але переконують, що слідували процедурним вимогам.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Футболіста Миколу Сираша представники ТЦК «мобілізували» прямо на вокзалі: деталі скандалу