На закупівлю книжок для українських бібліотек з бюджету на 2022 рік не виділено жодної гривні — депутат
Getty Images

У понеділок, 20 вересня у Мінкульті відбулася нарада з приводу закупівлі книжок для бібліотек, яку координує Український інститут книги. Там мали представити концепт щодо  відбору літератури.

Про це у своєму Facebook повідомила Інна Совсун, народний депутат.

«Я пішла на нараду в міністерство, щоб конструктивно долучитися до напрацювання критеріїв для відбору. Наприклад, розв'язати проблему з антидискримінаційною експертизою книжок, що закуповуються з державного бюджету.

Але, виявляється, проблема значно масштабніша. Жодні вдосконалені процедури не матимуть значення, адже в бюджеті на 2022 рік на бібліотечні закупівлі закладено 0 грн. Нуль», — написала Совсун.

І додала, що в Уряді та Мінфіні не розуміють, навіщо підтримувати українських видавців, «вони ж просто бізнесом займаються». Нащо виділяти на це державні гроші?

На початку вересня в Україні планували створити спеціальну робочу групу, щоби вдосконалити процедуру відбору книжок для закупівлі в бібліотеки.

Робоча група мала б переглянути критерії добору книжок, яку подають видавці. Зокрема книги б мали відповідати вимогам антидискримінаційного законодавства. 

Крім того, планувалося вдосконалити саму систему відбору до бібліотек.

Кабмін схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік. Найбільше видатків на «соціалку» та армію