«Провокація» і «демонтаж державності». Реакція на гучні заяви Вітольда Фокіна щодо Донбасу

Заступник голови української делегації в тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін розповів, що готовий їхати на непідконтрольну частину Донбасу для прямих переговорів. 

Разом з ним на такий же крок начебто може піти і голова делегації Леонід Кравчук. При цьому, зазначив Фокін, позиція президента Володимира Зеленського з цього питання поки невідома

На питання , чи можливі переговори з главарями терористичних ЛДНР» Фокін відповів: «Поки що ні, але якщо буде відповідне доручення президента або Верховної Ради, за мною діло не стане». Висловлювався з приводу переговорів і Кравчук. В ефірі одного з телеканалів він запевнив, що йдеться не про бойовиків, а про людей, «які не зав’язані на суто політичних питаннях». «Можливо, це вчені, можливо ще хтось. Щоб це не виглядало одразу як державний рівень. І коли вони напишуть якусь дорожню карту і цю карту узгодять з Києвом і з тими регіонами, звідки вони прийшли, тоді можна буде ставити питання про вищий рівень зустрічей для остаточного рішення», — заявив Кравчук.

Що ж до Фокіна, то заступник Кравчука висловив думку і про амністію бойовиків. За його словами, «і з того боку, і з іншого було багато злочинів, які треба розслідувати», але заради того, аби вберегти життя українських бійців, зараз необхідно оголосити загальну мобілізацію, а після неї — провести вибори та вирішити питання з особливим статусом ОРДЛО або навіть всього Донбасу, разом з підконтрольними регіонами.

У той же час, каже Фокін, «Конституція – не прохідний двір», а тому прописувати у ній особливий статус Донбасу — занадто велика вимога. «Вони не повинні наполягати на цьому… Змінювати її з кожного приводу – недоцільно… Але якщо ми погодимося з вимогою щодо загальної амністії, вони, я гадаю, підуть нам на зустріч і відмовляться від вимоги змінювати Конституцію заради особливого статусу».

Заяви Фокіна викликали неоднозначну реакцію в суспільстві та політичних колах. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відповідаючи на питання журналістів під стінами парламенту, сказав, що «є військові злочини, які не підлягають амністії в жодній країні світу». «І я думаю, Україна навряд чи зможе піти своїм окремим шляхом», ж додав спікер Ради. А в «Євросолідарності» взагалі назвали заяви Фокіна «планом з демонтажу української державності» та заговорили про його відставку.

Висловилися також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та старший експерт Українського інституту майбутнього Андреас Умланд. За словами Авакова, заяви Фокіна — «провокативні та не відповідають національним інтересам». А Умланд написав в Facebook, що якби перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький був живий, він з таким же успіхом міг би очолити українську делегацію в ТКГ.

Вітольду Фокіну зараз 87 років, він на рік старший Кравчука. Фокін — перший прем’єр-міністр незалежної України. 18 серпня президент Володимир Зеленський призначив його заступником голови української делегації в ТКГ. За словами голови ТКГ Кравчука, у Фокіна та іншого його заступника Олексія Резнікова будуть різні зони відповідальност. Фокін відповідатиме за взаємодію з представниками Донбасу, яких Україна залучила до роботи в ТКГ.