НАБУ оголосило в розшук сина Олега Гладковського
Україна Молода

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук одного з восьми підозрюваних у справі «Оптимумспецдеталь» Ігоря Гладковського, повідомляє пресслужба НАБУ.

«Слідство має достатні підстави вважати, що підозрюваний, розслідування фактів участі якого у корупційній схемі завершене, переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності», — пише бюро на Facebook.

У грудні 2020 року Гладковькому-молодшому відкрили матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

Суду дав йому час ознайомитися з матеріалами до 15 квітня 2021 року, аби Гладковський не затягував досудове розслідування. Гладковського «викликали до САП на 16 квітня та, у зв’язку з неявкою, повторно на 20 та 21 квітня для отримання копії обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування» — констатує бюро. Однак підозрюваний тричі не прийшов на виклик.

/ НАБУ

На думку слідчих, підозрюваний у 2015-2017 рр. організував отримання переваг під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому» для ТОВ «Оптимумспецдеталь».

За це Гладковський нібито отримав вигоду. НАБУ вважає, що вона мала становити 50% від  суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. Так лише за одним договором обвинувачений, ймовірно, отримав 950 тис. грн неправомірної вигоди.

НАБУ вважає, що Гладовський порушив статтю «Зловживання впливом» Кримінального кодексу України.

НАБУ та САП повідомили йому про підозру 21 грудня 2020 року.

Передісторія

Команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила 25 лютого 2019 роки фільм про ці оборудки. Вони вважають, що Ігор Гладковський, разом із Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою, через фірми-посередники поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в два-чотири рази цінами.

Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн. Автори розслідування стверджують, що до корупційних операціях причетні перший заступник секретаря РНБО України Олег Гладковський. Раніше він був бізнес-партнером п’ятого президента країни Петра Порошенка.

Ще оборудками нібито займалися екскерівник «Укрспецекпорту» і глава держконцерну «Укроборонпрому» Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи концерну.

У матеріалі також йдеться, що угоди організовувалися через три основні фірми-«прокладки». Однією з таких фірм нібито виступав завод «Кузня на Рибальському», який на той момент належав Порошенку.

Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО указом президента 4 березня 2019 р., аби забезпечити об'єктивне розслідування інформації проєкту Bihus.Info.

Понад $51 млн готівкою. Порошенко оприлюднив декларацію за 2020 рік