НАБУ викликає на допит ексзаступника керівника фракції Блоку Порошенка
УНІАН

Національне антикорупційне бюро України викликає на допит колишнього заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка», народного депутата восьмого скликання Ігоря Кононенка. Справа стосується приватної фірми «Аркона Газ-Енергія».

Повістку оприлюднили на сайті НАБУ.

У ній зазначається, що Кононенку необхідно прибути 11 січня на 10:00 до старшого детектива Олега Коцюби «для участі в проведенні допиту та інших процесуальних дій у кримінальному провадженні».

Бюро пише: «З огляду на попередні неявки без поважних причин на виклики публікуємо повістку про виклик свідка у вказаному кримінальному провадженні Кононенка Ігоря Віталійовича».

Раніше НАБУ вручило декілька підозр у справі про фірму «Аркона Газ-Енергія». Пізніше ЗМІ оприлюднили прізвища підозрюваних.

Слідчі заявляють, що у 2016 році ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово й безуспішно зверталося до Держслужби геології та надр України для отримання спецдозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився. Державні органи влади та муніципалітети «переглянули» своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спецдозволу на геологічне вивчення родовища. Після цього фігуранти нібито втілили план із заниження суми збору за видачу спецдозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують. Загалом вони «збили» початкову ціну продажу спецдозволу до 3,8 млн грн. При цьому початкова його вартість мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою та дійсною початковою ціною продажу спецдозволу дорівнює 196,8 млн грн. На цю суму фігуранти нібито завдали збитків держбюджету України.

Нещодавно фірму «Аркона Газ-Енергія» придбала за $8,6 млн бізнес-група «Смарт-Холдинг» нардепа Вадима Новинського.

Журналісти програми «Схеми» вважають, що компанія «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка. За їхніми даними, фірма за заниженою вартістю отримала спецдозвіл на видобуток газу на Полтавщині.

НАБУ повідомило, що 2 березня 2018 року воно відкрило справу про зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення.

УП повідомляє, що зараз Кононенка немає в Україні.

Шокін розповів, як на нього тиснув Порошенко щодо розслідування, пов’язаного з Байденом