Начальник штабу «Азову» Кротевич подав заяву у ДБР на генерала Содоля: деталі

Начальник штабу бригади «Азов» Національної гвардії Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань (ДБР) із закликом провести розслідування щодо генерал-лейтенанта Юрія Содоля, якого на початку року призначили командувачем Об'єднаних сил ЗСУ.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на співрозмовника у військово-політичному керівництві.

У ДБР «Українській правді» підтвердили, що така заява надійшла, і додали, що з нею вже працюють слідчі.

Прізвище генерала в Бюро не назвали, в пості Кротевича воно теж не згадується, але за даними джерел «УП», йдеться саме про Содоля.

За даними УП, Кротевич звинувачує генерала у перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території України і просить перевірити командувача на факт співпраці з ворогом. Начштабу «Азова» також висловив готовність свідчити у справі.

Кротевич написав, що Содоль «вбив більше українських військових, ніж будь-який інший російський генерал», тому просить ДБР відкрити кримінальне провадження і почати розслідування. Кротевич зауважив, що йому байдуже, чи відкриють розслідування проти нього особисто і чи посадять його за ґрати.

«Мені похрін, чи почнуть розслідування проти мене, і мені похер, чи посадять мене в тюрму. Мені не похер, що судять комбатів та комбригів за втрату спостережного посту, але не судять генерала за втрату областей та десятків міст та втрату тисяч солдат», — заявив Кротевич.

«Ця людина починає розслідування проти командирів, які наступають і не втрачають позиції, проте проти себе він службові розслідування не ініціює», — додав він.

Кротевич каже, що вдатися до медійного розголосу його змусило розуміння, що це єдиний спосіб змінити ситуацію. Він також додав, що перед цим намагався розв'язати ситуацію внутрішньо.

Юрій Содоль: що про нього відомо та чому його критикують

У лютому 2024 року генерал-лейтенанта Юрія Содоля призначили новим командувачем Об'єднаних сил ЗСУ. До цього він очолював Морську піхоту, а у квітні 2024 став керівником ОСУВ «Хортиця».

Це призначення тоді викликало хвилю критику, оскільки на Содоля ліг весь східний фронт, це є неабиякою відповідальністю, тоді як командувачу закидають «нехтування життями солдатів».

Народна депутатка Мар’яна Безугла після поїздки на фронт розкритикувала військове командування, і назвала Юрія Содоля «злочинцем», і звинуватила у тому, що він всюди ставить «своїх» людей. При цьому генерал буцімто не дивиться на професійні навички, а обирає виключно за «належністю до генеральської фракції».

Призначенням Юрія Содоля на посаду командувача ОСУВ «Хортиця» обурився також й громадський активіст та волонтер Сергій Стерненко, назвавши таке рішення «кадровою катастрофою». За його словами «генералу плювати на життя солдат».

Крім того, на початку року громадський активіст, коментуючи вкид ворога про нібито захоплення Росією плацдарму у Кринках, повідомив про неналежне матеріальне забезпечення бійців, яке призвело до втрат, яких можна було запобігти та звинуватив у цьому саме Юрія Содоля.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ повідомило підозру російському генералу за підрив Каховської ГЕС