«Надійність української ГТС набагато вища, ніж у Росії», — запевняє експерт

У вівторок, 15 вересня, близько опівночі сталася аварія на газопроводі, по якому газ постачається в Європу. Говорячи технічною мовою, сталася розгерметизація магістрального газопроводу «Київ — Захід України» (КЗУ-1) високого тиску діаметром 1020 мм. Надзвичайна подія мала місце поблизу населеного пункту Чабани Києво-Святошинського району. О 1:10 подачу газу до газопроводу було перекрито. Жертв та постраждалих немає. Причини події встановлює слідство. 

Відновні роботи на пошкодженій унаслідок розгерметизації ділянці магістрального газопроводу, за попередньою оцінкою, займуть два-три дні. Постачання газу споживачам організовано через інші газогони. Про це повідомила пресслужба компанії «Оператор ГТС України», що з 1 січня 2020 року контролює газопровідну інфраструктуру. 

За інформацією компанії, КЗУ-1 використовується для транспортування газу від газодобувних підприємств у східних областях країни до підземних сховищ у західному регіоні. У свою чергу, Міністерство енергетики запевнило, що, незважаючи на аварію, транзит природного газу через Україну до Європи забезпечується в штатному режимі в заявлених обсягах. 

Соціальні мережі вже традиційно почали генерувати чутки про сильний вибух, колосальні втрати газу та зрив транзиту до європейських країн. Коротше, про суцільну зраду. Не погребував долучитися і заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. На своїй сторінці в  Facebook він написав, що оператор ГТС має негайно зробити висновки з аварії, що сталася, і здійснити технічне обстеження своїх трубопроводів. Насамперед у місцях прилягання до залізниці, автомагістралей, населених пунктів. Перевірити, наскільки злагоджено й оперативно спрацювали в цій надзвичайній ситуації диспетчерські та аварійні служби. 
 
«З роками газопроводи, прокладені у 60-70-х роках минулого століття, не стають надійнішими. Навпаки. І лише своєчасне технічне обслуговування та профілактика дадуть змогу уникнути аварій і техногенних катастроф», — наголосив заступник глави МВС.
Нагадаємо, Державна служба надзвичайних ситуацій входить в структуру МВС. 

Chas News звернувся до генерального директора «Оператора ГТСУ» Сергія Макогона з проханням прокоментувати, в якому стані знаходиться газотранспортна інфраструктура та який об'єм коштів передбачено на її підтримання та моніторинг належного стану. Проте на 15:00 вівторка відповіді нам ще не надали. 

А ось директор спеціальних програм НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев пояснив, що систематична перевірка стану газотранспортної інфраструктури є обов'язком оператора. Тому вона проводиться постійно. А близькість газопроводів до цивілізації не є загрозою, а навпаки, дозволяє краще слідкувати за їхнім станом. «Надійність української ГТС набагато вища, ніж у Росії. Якщо брати кількість надзвичайних ситуацій на 100 км умовного газогону, в нас усе набагато краще», — сказав Chas News Рябцев.

Експерт підтвердив, що КЗУ-1 дійсно будувалася на початку 1970-х років.  А нормативний термін використання труб даного типу газогону складає 33 роки. В подальшому його можуть продовжити за результатами детальних обстежень. Строк продовження терміну експлуатації залежить безпосередньо від результатів огляду та щоразу коригується. 

Рябцев пояснив, що кошти на технічне обстеження та підтримку безпеки ГТС закладені в тарифі на транспортування газу до споживачів, що було введено в 2019 році. Але вони в повному обсязі не покривають всіх необхідних видатків. Тому зараз обговорюється питання щодо їхнього підвищення.  На сьогодні платіж за транспортування газу обчислюється за формулою: обсяг споживання газу, поділений на 12 місяців та помножений на тариф доставки відповідного облгазу. Для кожного регіону він різний.