«Нафтогаз» починає передарбітражну процедуру через порушення контракту «Газпромом»
Нафтогаз

НАК «Нафтогаз Украни» починає передарбітражну процедуру через російську компанію «Газпром», яке не виконує умови контракту на організацію транзиту природного газу.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» заявив Юрій Вітренко, голова компанії.

«Готуємо з юристами відповідні звернення до «Газпрому». Є певний час, упродовж якого ми маємо спробувати вирішити питання до арбітражу, якщо не вирішимо — новий арбітраж», — пояснив Вітренко.

За словами голови НАК, росіяни платять менше, ніж прописано в контракті. Вітренко зазначив, що такі дії «Газпрому» порушують договір про врегулювання, за яким «Нафтогаз» відмовився від претензій на суму $12,2 млрд.

«Якщо вони не виконують зобов’язання «качай або плати», то це означає, що вони порушують не тільки контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто це арбітраж не тільки на суму недоплати, а й на $12,2 млрд, які ми відкликали з арбітражу», — сказав голова компанії.

За попередніми домовленостями, у 2021-2024 роках «Газпром» має прокачувати через українську газотранспорту систему по 40 млрд куб. м газу. Оплата за це залишається фіксованою, навіть якщо об'єм падає.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Тариф на газ для населення не підвищуватимуть — голова «Нафтогазу»