Нафтові фірми евакуюють частину персоналу морських платформ з Карибського моря
National Hurricane Center

У понеділок енергетичні компанії розпочали евакуацію морських нафтових платформ. Їм загрожує буря року, яка утворилася в Карибському басейні. Згідно прогнозів, великий ураган увійде в Мексиканську затоку й загрожує материковій частині США.

Як повідомляє Reuters, тропічна буря під назвою «Дельта» швидко посилиться й перетвориться на ураган третьої категорії з вітром до 194 кілометри на годину. Її зафіксували у понеділок ввечері на відстані 260 км на південному заході від Негрілу на Ямайці.

«Дельта» принесе дощ і штормовий  вітер на узбережжя Мексиканської затоки від Луїзіани до штату Флорида, починаючи з четверга, повідомляє Національний центр ураганів США.

«Дельта» — це 25-ий шторм сезону ураганів в Атлантиці, який триває з 1 червня по 30 листопада. «Він може стати одним із найсильніших штормів цього року», сказав Джим Фоерстер, головний метеоролог DTN, постачальника даних щодо енергетики, сільського господарства та погоди.

Великий ураган за п'ятиступеневою шкалою Саффіра-Сімпсона може завдати руйнівних збитків власникам.

Цього року шторми, які отримують імена, донині завдали близько $9 млрд страхових збитків порівняно з $75 млрд у 2017 році, за словами Ендрю Сіфферта, віцепрезидента з перестрахування брокерської компанії BMS Group. Попередні збитки принесли урагани Ірма, Марія та Харві.

BP та BHP розпочали евакуацію персоналу, який не є критично необхідним, зі своїх морських платформ, повідомили компанії. BHP також планує припинити виробництво на своїх потужностях до середи.

Occidental Petroleum OXY.N, третій за обсягом офшорний виробник нафти, заявив, що вживає заходів для захисту своїх людей та об'єктів. Компанія Royal Dutch Shell і Murphy Oil Corp MUR.N заявили, що стежать за штормом.

На видобуток нафти в Мексиканській затоці США припадає 17% загального видобутку сирої нафти в США та 5% загального видобутку сухого природного газу в США.

Синоптики прогнозують, що «Дельта» рухатиметься до південного сходу Мексиканської затоки у вівторок ввечері та охопить всю головну територію видобутку нафти у середу.

Згідно прогнозованого шляху шторму, «Дельта» охопить узбережжя Мексиканської затоки пізніше цього тижня. Губернатор штату Луїзіана Джон Белл Едвардс закликав жителів штату підготуватися до шторму.

Тим часом, як ми повідомляли раніше, у Києві з’явилися власні дорожні метеостанції. Завдяки новій смарт-системі київська міськрада оперативно реагуватиме на виклики погоди.