Напруга перед Олімпіадою. Японія продовжила режим надзвичайної ситуації до літа
Getty Images

Уряд Японії продовжив режим надзвичайної ситуації у зв'язку з коронавірусом в чотирьох префектурах, включаючи Осаку і Токіо, до кінця травня, повідомляють NHK і Reuters.

Так влада країни намагається зупинити сплеск хвороби менш ніж за 80 днів до початку Олімпійських ігор.

Прем'єр-міністр Йошіхіде Суга заявив, що обмеження чинні в столиці, префектурі Осака та сусідніх префектурах Хего та Кіото, повідомляє агентство «Кіодо». Подібні заходи влада введе в префектурах Фукуока та Айті.

Міністр економіки Ясутосі Нішімура визнав, що карантин, введений наприкінці квітня, який мав закінчитися 11 травня, не обмежив різке зростання рівня інфекцій.

Ресторани, де подають алкоголь, та великі магазини влада закрила, порушників карають штрафами. Інші заклади уряд рекомендує закривати о 20:00.

Мешканцям рекомендується уникати несуттєвих поїздок. Але аналіз руху пішоходів показує, що багато людей не бажають або не можуть залишатися вдома.

Японія повідомила про 620 тис. інфікувань та 10 600 смертей із початку пандемії. Це найвищий показник у Східній Азії. Хоча кількість заражень впала в Токіо на початку цього тижня, падіння пояснюється набагато меншою кількістю тестів, ніж зазвичай. Адже тривали свята Золотого тижня, що закінчився в середу.

7 травня столиця повідомило про 907 заражень, загальна кількість сягнула 144 441.

«Грунтуючись на аналізі з різних сторін, я думаю, що нам потрібно продовжити надзвичайний стан», — заявив Юріко Койке, губернатор Токіо, повідомляє The Guardian.

В Осаці — нині епіцентрі четвертої японської хвилі COVID-19 — закінчилися лікарняні ліжка для пацієнтів з серйозними симптомами. Медичні установи в префектурі переповнені. Брак ліжок призвів до того, що деяких пацієнтів приймали в лікарні тільки після погіршення їх стану.

Офіційна влада говорить, що вперше всі додаткові ліжка для пацієнтів у важкому стані заповнені.

Префектура перебуває у «досить небезпечній ситуації», сказав Нішимура. Кілька людей у ​Осаці померли вдома в очікуванні лікування.

Суга зазнав критики за свою реакцію на останній спалах і повільну кампанію вакцинації у Японії. Вона розпочалася в середині лютого. Погане планування та дефіцит персоналу зумовили те, що уряд ще не закінчив щеплення медпрацівників. Влада тільки-но почала вводити уколи людям віком від 65 років.

Нині 2,2% населення Японії отримали принаймні одну дозу вакцини Pfizer — єдиної, затвердженої міністерством охорони здоров'я. Японія використала лише 15% своїх запасів, які налічують 24 млн.

Карантин подовжили через день після оголошення Pfizer-BioNTech про домовленість із Міжнародним олімпійським комітетом. Фірма проведе щеплення спортсменам, які беруть участь у Іграх цього літа в Токіо, але не можуть вакцинуватися у своїй країні.

Оголошення викликало критику в соцмережах на тлі повідомлень про те, що японським олімпійським спортсменам та чиновникам також запропонують вакцинуватися.

Протистояння довкола «Токіо-2020» посилилося з тих пір, як медсестри та інші медпрацівники у соцмережах заперечили проти тиску з боку МОК, який попросив надати 500 медсестер-волонтерів на Ігри.

Ще активісти створили інтернет-петицію із закликом скасувати Ігри, яка за кілька днів залучила понад 200 тис. підписів. Петиція на Change.org залучила підписи швидше, ніж будь-яка інша з моменту запуску японської версії платформи в 2012 році.

В петиції написали, що вимога скасування Олімпійських ігор в Токіо викликана небезпекою для здоров’я, оскільки в країні високий рівень захворювання на коронавірус. Також у країні фіксують нові штами.

Петиція адресована голові МОК Томасу Баху, голові Міжнародного Паралімпійського комітету Ендрю Парсонсу, міністру у справах Олімпіади Тамає Марукаві, голові оргкомітету Олімпійських ігор в Токіо Сейко Хасімото і губернатору Токіо Юріко Коїке.

«Ми настійливо закликаємо запобігати поширенню коронавірусу та захищати життя й засоби до існування, й зупинити Олімпійські ігри», — сказав Кенджі Уцуномія, видатний юрист і колишній кандидат у губернатори Токіо, який організував петицію.

У п'ятницю голова оргкомітету «Токіо-2020» Сейко Хашимото заявив, що буде «дуже важко» здійснити запланований візит до Японії президента МОК Томаса Баха з 17 травня. Адже деякі частини країни перебувають на карантині через коронавірус.

Організатори з МОК і Японії погодилися заборонити закордонним любителям спорту відвідувати Ігри, але відклали рішення щодо японських глядачів до наступного місяця.

Біг із факелом, який заборонили на дорогах загального користування в кількох місцях через побоювання вірусу, проходить зі збоями. У четвер губернатор префектури Фукуока заявив, що буде важко провести захід протягом двох днів, поки в районі триватимуть надзвичайні заходи.

Згідно з опитуваннями, приблизно 70-80% японців вважають, що ігри потрібно скасувати або перенести. Однак організатори Олімпіади та Міжнародний олімпійський комітет (МОК) наполягають, що ігри відбудуться відповідно з оголошеним графіком.

Передісторія

У квітні 2020 року центральний уряд Японії оголосив надзвичайний стан, який охоплював деякі з 47 префектур країни, включаючи Токіо та Осаку, перш ніж розширити його на всю країну. Надзвичайний стан було повністю скасовано наприкінці травня того ж року.

А з початку 2021 року, з 7 січня, уряд Японії знову ввів режим надзвичайної ситуації в Токіо і трьох сусідніх префектурах, щоб спробувати приборкати поширення коронавірусу. Потім його розширювали, а дію — продовжували.

Контекст

Олімпійські ігри в Токіо повинні були пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року. Через пандемію змагання були перенесені на рік.

Олімпійські ігри відбудуться в період з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Паралімпійські ігри — з 24 серпня по 5 вересня. При цьому назву Ігор «Токіо-2020» збережуть.

МВФ виділить кошти бідним країнам для боротьби з пандемією COVID-19