Нардеп Гончаренко розгорнув прапор України у ПАРЄ, очільник Асамблеї пригрозив йому санкціями

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Хендрік Демс попередив про ймовірне застосування до народного депутата України Олексія Гончаренка (фракція «Європейська солідарність») дисциплінарних санкцій.

Про це у Facebook повідомив сам Гончаренко.

Як пише нардеп, 20 квітня на сесії ПАРЄ обговорювали стратегічні пріоритети Асамблеї.

«Я вирішив нагадати про те, що в проєкті доповіді чомусь немає ані слова про територіальну цілісність та суверенність держав-членів Ради Європи, про мирне вирішення конфліктів в Європі. І це в той час, коли в Європі, на сході України, триває війна!» — зауважив Гончаренко.

Він додав, що показав прапор України з дірками від куль росіян. «Прапор бійця, який воював на Донбасі. І після цього президент ПАРЄ Хендрік Демс зупинив мій виступ і пригрозив дисциплінарними санкціями!» — нарікає Гончаренко.

Демс вказавГончаренку, що той не вперше порушує правила ПАРЄ щодо свободи слова і не поважає правила демократії. Президент ПАРЄ закликав депутата «вирішувати проблеми, а не створювати їх».

«Тільки що президент ПАРЄ Хендрік Демс зупинив мій виступ і пригрозив дисциплінарними санкціями за те, що я показав прострілений прапор України з фронту на Донбасі» — написав Гончаренко. Вн зауважив: «Пані Меркель під час свого виступу сьогодні нагадувала, що ПАРЄ — це «совість Європи». За скільки ж російських срібників продали цю совість?».

 

⚡Відео інциденту! Президент ПАРЄ Хендрік Демс зупинив мій виступ і пригрозив дисциплінарними санкціями за те, що я показав прострілений прапор України з фронту на Донбасі! Під час сьгоднішньої сесії ПАРЄ йшло обговорення стратегічних пріоритетів Асамблеї. Я вирішив нагадати про те, що в проекті доповіді чомусь немає ані слова про територіальну цілісність та суверенність держав-членів Ради Європи, про мирне вирішення конфліктів в Європі. І це в той час коли в Європі, на сході України триває війна! Я показав прапор України з дірками від російських куль. Прапор бійця, який воював на Донбасі. і після цього президент ПАРЄ Хендрік Демс зупинив мій виступ і пригрозив дисциплінарними санкціями! Ви все можете побачити на відео. Пані Меркель під час свого виступу сьогодні нагадувала, що ПАРЄ — це "совість Європи". За скільки ж російських срібників продали цю совість?

Posted by Олексій Гончаренко on Tuesday, April 20, 2021

«Вчора на сесії під час виступу члени вірменської делегації показували фото загиблих вірменських солдат внаслідок війни в Нагорному Карабасі. Це не питання: можна чи ні. Це питання президента ПАРЄ, який має упереджене ставлення до української делегації, яка активно лобіює виключення Росії з ПАРЄ» — нарікає нардеп.

Російське пропагандистське агентство РІА «Новости» подало ситуацію так: «Повірити неможливо», — сказав голова і довго качав головою, а потім попросив підготувати звіт за інцидентом і пообіцяв жорсткі результати».

Правила ПАРЄ

У статуті ПАРЄ немає прямої заборони на розгортання національної символіки депутатами на сесії.

Але є правила, які може використати для стягнень президент ПАРЄ: «Члени поважають цінності Ради Європи і загальні принципи поведінки Асамблеї і не здійснюють жодних дій, які могли б завдати шкоди репутації і авторитету Асамблеї або її членів».

І друге: «За необхідності голова Асамблеї може доручити Комісії з правилами процедури, імунітетів та інституційних питань розглянути обставини передбачуваного порушення і підготувати рекомендацію щодо можливого рішення голови».

Ще Гончаренку можуть дорікнути за неввічливість: «Члени Парламентської Асамблеї поводяться ввічливо і з повагою один до одного та до Голови Асамблеї або будь-якої іншої особи, яка головує».

Меркель не відповіла, чи є Путін вбивцею

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що критикує президента Російської Федерації Володимира Путіна, але не відповіла, чи є він вбивцею. Про це вона сказала під час її онлайн-виступу на засіданні весняної сесії ПАРЄ.

Член постійної української делегації в ПАРЄ Гончаренко запитав у Меркель, чи вважає вона Путіна вбивцею.

 

У ПАРЄ поставив Ангелі Меркель чітке запитання: чи вважає вона Путіна вбивцею, так чи ні? Пані канцлер Німеччини запевнила, що критикує Путіна, у тому числі, під час особистого спілкування. За її словами, вона критикує те, що вважає неприпустимим у сфері прав людини у Росії. Меркель також наголосила, що зараз підіймає питання Навального, проте може також назвати й інші проблеми, які пов’язані з правами людини в Росії. Можна розглядати цю відповідь як "дипломатичне так".

Posted by Олексій Гончаренко on Tuesday, April 20, 2021

«Що стосується Володимира Путіна, я скажу це своїми словами. Коли йдеться про критику на його адресу, то я його теж критикую, в тому числі в особистому спілкуванні. Я намагаюся критикувати те, що я вважаю неприйнятним у плані прав людини в Росії», — відповіла канцлер. Відео розмістив на Facebook Гончаренко.

Меркель уточнила, що це стосується справи засудженого в Росії Олексія Навального, а також багатьох інших питань, пов'язаних з правами людини, які вона може порушувати в діалозі з владою РФ.

Передісторія

Парламентська асамблея Ради Європи не включила до порядку денного весняної сесії, яка розпочалась сьогодні у Страсбурзі, питання про загрозу миру у Європі з боку Росії.

Українська делегація запропонувала розглянути питання про загрозу миру у Європі з боку РФ, але його не включили до порядку денного сесії.

Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що наразі на кордоні Україну оточили близько 100 тис. російських військових, бойовики постійно порушують режим припинення вогню на Донбасі.

З огляду на те, що дебати з цієї теми не включили до порядку денного сесії, вона запропонувала делегатам ПАРЄ підписати заяву з приводу збільшення кількості російських військ на кордоні з Україною.

Росія оголосила небезпечними польоти над Кримом та Чорним морем