Нардеп Шахов оформив на цивільну дружину нерухомість і бізнес, але в декларації не згадав
УНІАН

Народний депутат від групи «Довіра» Сергій Шахов у декларації за 2020 рік не вказав цивільну дружину та численне елітне майно, оформлене на неї. Є у жінки котеджі під Києвом, квартири та паркомісця в центрі столиці, земельні ділянки та декілька компаній.

Про це написали журналісти у розслідуванні програми «Схеми».

За допомогою знімків у соцмережах журналісти встановили ім’я цивільної дружини Сергія Шахова, звати її Інна Журба. Вона є на кількох фотографіях, які публікував сам депутат. Під одним із фото з нею був підпис: «Освятили пасочки всією родиною! Зі святом всіх!».

Як з’ясували журналісти, на Інну Журбу записаний маєток у котеджному містечку на Київщині «Сонячна долина» площею понад 600 кв. м. Його адреса фігурувала в новинах про хворобу депутата Шахова на COVID-19 у березні 2020 року.

«Саме тут, у Романкові проживає народний депутат, який першим серед українських парламентарів захворів на коронавірус», — так написав начальник Обухівського відділу поліції в довідці, опублікованій у медіа.

Пізніше сам Шахов публічно підтвердив, що захворів, і розповів про дружину. Зазначив, що тести підтвердили її хворобу. Згодом в іншому інтерв’ю парламентар зауважив, що дружина «хворіла лишень два дні».

Журналісти зауважують, що у розділі «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» в декларації депутата Сергія Шахова за 2020, як і в попередні роки, немає даних про його цивільну дружину. Відповідно, у звітності немає інформації про її грошові активи, доходи та майно. Зокрема, і про згаданий будинок у «Сонячній долині».

За даними реєстру речових прав на нерухоме майно, Журба володіє у цьому містечку ще одним великим котеджем площею 1 330 кв. м. Також у її власності є 27 земельних ділянок на Київщині загальною площею майже 113 гектарів.

Розслідувачі вказують, що у травні 2020 Журба також стала власницею восьми квартир і восьми паркомісць в елітній багатоповерхівці на Печерську. Квадратний метр площі у цьому будинку коштує понад $2 тис.

«Якщо підрахувати орієнтовну вартість квартир та паркомісць, сумарно Інна Журба мала б викласти за цю елітну нерухомість майже мільйон вісімсот тисяч доларів — тобто 48 млн грн. Чи мала вона для цього достатньо власних коштів?» — запитали розслідувачі в сюжеті.

Згідно з реєстром юросіб, Журба раніше була власницею у кількох компаніях, також досі співволодіє низкою фірм. Наприклад, у неї є 60% статутного капіталу в компанії з управління нерухомим майном у столиці «Центр да Вінчі».

Неправдиві відомості у декларації — це порушення антикорупційного законодавства, що встановлюється перевіркою НАЗК або розслідуванням НАБУ.

«У нас фактично засобів примусу суб’єктів декларування до зізнання в тому, що він проживає з тією чи іншою особою, веде спільне господарство, — немає», — заявив у коментарі «Схемам» очільник НАЗК Олександр Новіков.

Він пояснює, що підтвердити ці факти фахівці можуть, наприклад, якщо попросять матеріали в органів досудового розслідування. Це можливо, якщо вони проводять досудове розслідування за іншими фактами й встановлюють фактичне проживання.

За словами юристів, нині за недекларування дружини з мільйонними активами Сергій Шахов може отримати або штраф, або обмеження волі — з особливими умовами.

«Якщо різниця між задекларованими активами й реальними відомостями становить понад 9 млн, то санкцією може бути обмеження волі на строк до двох років. Ідеться про спеціальний заклад відкритого типу, в якому умови тримання значно м’якші, де особа може залишати цей заклад», — пояснив юрист ГО «Центру протидії корупції» Антон Марчук.

Шуби, вина, персні, діаманти. Аваков оприлюднив декларацію за 2020 рік