Нардеп від ОПЗЖ привітав житомирян білбордами з солдатами дивізії СС
20minut

В Житомирі розмістили вітальні білборди до «9 травня» від імені місцевого депутата ОПЗЖ Костянтина Черпіцького. Проте автори реклами прикро помилилися: вони розмістили на білбордах фото з німецькими солдатами дивізії СС замість радянських військових. Ще й прапор України перевернули.

На білборді написали: «Дякуємо за перемогу! Дякуємо за життя!».

Нардеп восьмого скликання Олег Медуниця помітив казус і прокоментував білборд так: «Сєпарня від ОПЗЖ так поспішала приєднатися до побєдобєсія, що вчепила на борди в Житомирі солдатів вермахту».

У коментарях його виправили, що на фото — друга дивізія СС Das Reich.  

/ Facebook Олега Медуниці

Голова Житомирської організації ОПЗЖ прокоментував появу на білбордах німецьких солдатів

Видання «20 минут» опублікувало лист за підписом нардепа, голови Житомирської регіональної організації ОПЗЖ Юрія Павленка.

Він пише: «Від імені Житомирської регіональної організації ОПЗЖ я як її керівник і народний депутат України прошу вибачення у всіх житомирян, у кожного, чиї почуття були ображені  внаслідок інциденту в Житомирі 29 квітня».

Ситуацію він назвав «кричущою помилкою» і додав: «Це просто неприпустимо і цьому немає виправдання!».

Нардеп виправдовується, що зміст зображення на борді Черпицький не узгодив попередньо з керівництвом та активом партії. Привітання, на думку Павленка, є «недостойною самодіяльною ініціативою самого К. Черпіцького».

Нардеп обіцяє 5 травня на засіданні ради Житомирської організації ОПЗЖ та засідання фракції ОПЗЖ в Житомирській облраді дати «належну оцінка діям депутата облради К. Черпіцького». « Є принципові питання, і День Перемоги 9 Травня — це святі речі для кожного з нас», — підсумував Павленко.

Щодо дати святкування теж є уточнення: починаючи з 2015 року, 8 травня Україна щорічно відзначає День пам'яті та примирення. З 2016 року замість «Дня Перемоги» 9 травня відзначають «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

Подібні помилки трапляються щороку. Але переважно в РФ, де місцевих мешканців зі святом вітають то фінські солдати, то бійці Вермахту, то американські військові.

Наприклад, у 2020 році в Республіці Комі місцева влада вивісила плакат з солдатом, який виявися фіном. Також курйоз трапився в Орлі в 2012 році, коли на банер із написом «Перемога діда — моя перемога» розмістили німецького солдата.

Путін рекомендував ввести заборону на ототожнення ролей СРСР і Німеччини у Другій світовій війні