Нардеп від «Слуги народу» Шевченко їздив на зустріч із Лукашенком
Сайт «президента» Білорусі

Пропагандисти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка оприлюднили відео його зустрічі у Мінську із нардепом від «Слуги народу» Євгеном Шевченком.

За словами білоруського політика, розмова з українським нардепом стала для нього «добрим сигналом».

 «Ви знаєте моє ставлення до України — не тільки як президента, а й моє особисте ставлення. Тому дуже важлива ця наша зустріч як такий добрий сигнал. Я сподіваюся, що це буде добрим сигналом, виходячи з того, що я знаю про вас і вашу позицію щодо українсько-білоруських відносин», — цитує Лукашенка сайт «президента» РБ. 

У відповідь Шевченко сказав, що вже давно мріяв з ним познайомитися.

У «Слузі народу» кажуть, що не уповноважували Шевченка зустрічатися з Лукашенком

Фракція «Слуга народу» вимагатиме пояснень від нардепа Шевченка. Про це в коментарі LIGA.net заявив керівник партії «Слуга народу», заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

За його словами, поїздка Шевченка до Лукашенка була його «особистою ініціативою», ніхто з керівництва партії «Слуга народу», МЗС або Офісу президента не делегував його на проведення переговорів «з офіційними особами Білорусі».

Шевченко також не входить до складу парламентської делегації в Білорусі.

«Відповідно, всі зустрічі, які він проводить або буде проводити, є його особистою ініціативою. Він діє як приватна особа, а не представник держави», – підкреслив Корнієнко.

За словами заступника голови фракції, подібні дії як мінімум порушують порядок реалізації зовнішньої політики і принцип узгодженості дій всіх гілок влади в міжнародних відносинах.

«Очікується, що фракція вимагатиме від пана Шевченка пояснень після його повернення», — підсумував Корнієнко.

Передісторія

Це не перша поїздка Шевченка до Білорусі для зустрічі з прихильниками самопроголошеного президента РБ після невизнаних світовою спільнотою президентських виборів у серпні 2020 року.

У грудні 2020 року нардеп побував у Мінську і заявив, що нібито не побачив там ніяких протестів проти Лукашенка. А у лютому 2021-го вони разом з лідером забороненої в Україні Компартії Петром Симоненком відвідали так звані «Всебілоруські народні збори».

Нардеп Шевченко привітав Лукашенка з «перемогою» на президентських виборах, яку не визнали більшість країн, а також стверджував, що білоруси протестують нібито через те, що їм «приїлася стабільність».

У «Слузі народу» його візити тоді назвали «приватними».

Після президентських виборів режим Лукашенка неодноразово робив недружні заяви на адресу України, звинувачуючи її у втручанні у внутрішні справи Білорусі.

Лукашенко та ФСБ заявили про спробу держперевороту в Білорусі