Нардепу Дубневичу повідомили про підозру у розкраданні газу на 2,1 млрд грн — ЗМІ

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату у заволодінні та розкраданні державного газу на 2,1 млрд грн.

Правоохоронці традиційно не називають прізвище підозрюваного, але за даними джерел Інтерфакс-Україна та Бабеля мова йде члена депутатської групи «За майбутнє» Ярослава Дубневича.

Нардепу закидають розтрату майна (ч. 5 ст. 191 КК) і відмивання грошей (ч. 3 ст. 209 КК). Максимальне покарання за цими статтями складає 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.

За версією слідства, у 2013-2017 років депутат організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

Тоді ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю за пільговими цінами газу у Нафтогазу для виробництва теплової енергії для населення. Проте газ витратили на виробництво електроенергії, яку потім продали державному підприємству Енергоринок» за ринковою ціною.

За цією схемою ТЕЦ отримали надприбутки на понад 3,5 млрд грн. Слідство вважає, що депутат упродовж цього періоду років відмив понад 450 млн грн зі вказаної суми, переводячи їх на рахунки підконтрольної ТОВ і компаній-нерезидентів, а потім повертаючи їх в Україну під виглядом інвестицій в бізнес у Львівській області.

Він став вже шостим підозрюваним по цій справі. Іншим імовірним учасникам схеми про підозру повідомили в січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 мільярда гривень) і в серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 мільйона). Щодо пʼятьох підозрюваних обвинувальні акти вже в суді. На майнові комплекси обох ТЕЦ вартістю близько 800 млн грн наклали арешт.

Зараз вирішується питання про обрання депутату запобіжного заходу.

Розслідування триває з 2016 року. В НАБУ наголосили, що це одна з найскладніших справ у сфері економіки в історії бюро. Загальний обсяг матеріалів слідства становить понад 350 томів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

НАБУ повідомило про підозру ексдиректору Укрспецекспорту та сину ексзастуника голови РНБО