NASA планує випустити на Марсі гелікоптер восьмого квітня
NASA

Невдовзі марсохід Perseverance випустить невеликий гелікоптер на поверхню Марса і від’їде на безпечну відстань, щоб спостерігати за серією історичних випробувальних польотів в ультралегкій марсіанській атмосфері. Як зазначили у NASA, це може відбутися вже 8 квітня.

Марсіанський гелікоптер, названий Ingenuity , вже рік лежить всередині марсохода Perseverance. Спеціалісти Космічного центру імені Кеннеді поклали його туди 6 квітня 2020 року, під час підготовки до запуску Perseverance, що відбувся в липні минулого року.

21 березня марсохід прибрав захисне покриття, що накривало гелікоптер. Вуглеволокнистий щит захищав Ingenuity від каменів і пилу під час посадки на Марсі 18 лютого.

Тестовий політ Ingenuity, розробка якого коштувала $80 млн, призначений, орієнтовно, на 8 квітня. Але ця дата може змінитися, оскільки гелікоптер проходить етапи розгортання та випробування. Перший політ гелікоптера розрахований на висоту близько три метри. Ingenuity має зависнути на місці приблизно 30 секунд, а потім, продовжуючи висіти в атмосфері Марса, зробити розворот і опуститися назад.

Гелікоптер Ingenuity, що важить 1,8 кг, має висоту 0,5 м. і довжину лопатей 1,2 м.

Perseverance почав рух поверхнею Марса. За два роки ровер проїде 15 км